István, Vajk
19 °C
33 °C

Zsákmánynak nézhette a csecsemőt a rottweiler

2006.09.07. 15:49
Elaltathatják azt a rottweilert, ami szerdán délután széttépett egy nyolc hónapos csecsemőt egy ceglédberceli tanyán. Egy kutyatenyésztő szerint a rosszul tartott, nem törzskönyvezett kutyákkal fordulhatnak elő ilyen szörnyű tragédiák.

A tragédia egy négygyermekes családban történt. Az anya a két nagyobb gyerekért ment az iskolába, az apa a két kisebb - egy kétéves és egy nyolc hónapos - gyerekkel otthon maradt. A kisfiút a kertben hagyta egy babakocsiban aludni és bement a házba a kétéves gyermekkel.

Távol a babakocsitól, a tanya gazdasági épületei mellett kikötött házőrző rottweiler kihúzta a nyakát a nyakörvéből, rátámadt az alvó gyerekre és marcangolni kezdte a kicsit. Az apa semmit nem vett észre a történtekből, a hazaérkező anya látta meg, hogy a kutya a földön vonszolja az apró testet. Azonnal értesítették a mentőket, akik a ceglédberceli orvoshoz szállították Szilárdot, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Gondatlanságból elkövetett emberölés

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást az apa ellen, mondta el az Indexnek Beluzsárné Belicza Andrea törzszászlós. A sajtóreferens tájékoztatása szerint a kutyát egy állattelepre szállították, ahol szakértők vizsgálják meg. Ez több mint két hétig is eltarthat. Ha a szakértő megállapítja, hogy a kutya veszélyes idegrendszeri állapotban van, elrendelhetik az elaltatását, tette hozzá a rendőrségi sajtóreferens.

Gyerekbarát
Gyerekbarát

A Budapesttől hatvan kilométerre dél-keletre , a 40-es út mentén fekvő Ceglédbercelen szinte mindenkit megdöbbentett az eset, de a helybéliek nem sokat tudtak mondani érdeklődésünkre a családról és kutyájukról. A mondhatni izoláltan, a településtől távolabb eső tanyán élőkről keveset tudnak, de nem is szivesen nyilatkoznak.

Rosszul tartott, rossz idegrendszerű kutyák

Az utóbbi években több olyan kutyatámadás is volt, amikben rottweilerek szereztek rossz hírnevet a kutyafajtának. Sárospatakon 2003 márciusában egy iskolából hazaérkező gyerek lábát kapta el egy kóbor rottweiler, majd a kutya a gyerek segítségére siető anyára támadt. Az őrjöngő kutyát végül vadász lőtte le. 2001 márciusában Budapesten a XV. kerületben egy rottweiler súlyosan megsebesített egy négyéves kislányt, a fején, a nyakán és a tarkóján harapva meg a gyereket. Miskolc belvárosában egy középkorú nő fülét harapta le egy rotweiler, a testrészt másfél órás műtéttel varrtak vissza.

Kifejlett rottweiler
Kifejlett rottweiler

Megkérdeztünk egy kutyaszakértőt is a kutyák viselkedésével kapcsolatban. A tragikus esemény hátterében többek között az állhat, hogy az utóbbi években divatkutyává váltak a rottweilerek is, a hatalmas túltenyésztés miatt sok törzskönyv nélküli, olcsón eladott kutya került gazdához, mondta el az Indexnek Budai Erika, a Magyar Rottweiler Klub érdi szervezetének elnöke. Az érdi EB-Dorádó Kutyakiképző Iskola kiképzője szerint ennek az a hátránya, hogy az ilyen ellenőrizetlenül tenyészett rottweilerek nem esnek át a tenyészszemlén, ahol nem csak a kutya küllemét, de a viselkedését, az idegrendszerét is megvizsgálják.

Szeretik a gyerekeket

A rottweiler tartása fokozott gondoskodást igényel, mivel nagy testű munkakutyáról van szó. "Kutyaiskolába kellene járatni mindet, és kötelezni a tartókat legalább alapszintű vizsga megszerzésére" - mondta a kiképző. A megfelelő nevelést nem kapó, rossz idegrendszerű kutyák esetében fordulnak elő balesetek, magyarázta Budai Erika. A rottweilerekről közismert, hogy imádják a gyerekeket, de az a kutya, amelyik nem ismeri a gyerekeket, könnyen zsákmánynak is tekintheti a nála sokkal kisebb élőlényeket.

A kutyákra általában igaz, hogy nem ajánlatos megkötve tartani őket, ez a nagy testű, nagy mozgásigényű rottweilerek esetében fokozottan érvényes. Egy rottweilert megfelelő alapterületű, minimum kilenc négyzetméteres kennelben kell tartani ha nem megoldható a szabadon tartása, de akkor is foglalkozni kell vele, sétálni vinni, tette hozzá Budai Erika.