Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Zsákmánynak nézhette a csecsemőt a rottweiler

2006.09.07. 15:49
Elaltathatják azt a rottweilert, ami szerdán délután széttépett egy nyolc hónapos csecsemőt egy ceglédberceli tanyán. Egy kutyatenyésztő szerint a rosszul tartott, nem törzskönyvezett kutyákkal fordulhatnak elő ilyen szörnyű tragédiák.

A tragédia egy négygyermekes családban történt. Az anya a két nagyobb gyerekért ment az iskolába, az apa a két kisebb - egy kétéves és egy nyolc hónapos - gyerekkel otthon maradt. A kisfiút a kertben hagyta egy babakocsiban aludni és bement a házba a kétéves gyermekkel.

Távol a babakocsitól, a tanya gazdasági épületei mellett kikötött házőrző rottweiler kihúzta a nyakát a nyakörvéből, rátámadt az alvó gyerekre és marcangolni kezdte a kicsit. Az apa semmit nem vett észre a történtekből, a hazaérkező anya látta meg, hogy a kutya a földön vonszolja az apró testet. Azonnal értesítették a mentőket, akik a ceglédberceli orvoshoz szállították Szilárdot, de már nem lehetett megmenteni az életét.

Gondatlanságból elkövetett emberölés

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást az apa ellen, mondta el az Indexnek Beluzsárné Belicza Andrea törzszászlós. A sajtóreferens tájékoztatása szerint a kutyát egy állattelepre szállították, ahol szakértők vizsgálják meg. Ez több mint két hétig is eltarthat. Ha a szakértő megállapítja, hogy a kutya veszélyes idegrendszeri állapotban van, elrendelhetik az elaltatását, tette hozzá a rendőrségi sajtóreferens.

Gyerekbarát
Gyerekbarát

A Budapesttől hatvan kilométerre dél-keletre , a 40-es út mentén fekvő Ceglédbercelen szinte mindenkit megdöbbentett az eset, de a helybéliek nem sokat tudtak mondani érdeklődésünkre a családról és kutyájukról. A mondhatni izoláltan, a településtől távolabb eső tanyán élőkről keveset tudnak, de nem is szivesen nyilatkoznak.

Rosszul tartott, rossz idegrendszerű kutyák

Az utóbbi években több olyan kutyatámadás is volt, amikben rottweilerek szereztek rossz hírnevet a kutyafajtának. Sárospatakon 2003 márciusában egy iskolából hazaérkező gyerek lábát kapta el egy kóbor rottweiler, majd a kutya a gyerek segítségére siető anyára támadt. Az őrjöngő kutyát végül vadász lőtte le. 2001 márciusában Budapesten a XV. kerületben egy rottweiler súlyosan megsebesített egy négyéves kislányt, a fején, a nyakán és a tarkóján harapva meg a gyereket. Miskolc belvárosában egy középkorú nő fülét harapta le egy rotweiler, a testrészt másfél órás műtéttel varrtak vissza.

Kifejlett rottweiler
Kifejlett rottweiler

Megkérdeztünk egy kutyaszakértőt is a kutyák viselkedésével kapcsolatban. A tragikus esemény hátterében többek között az állhat, hogy az utóbbi években divatkutyává váltak a rottweilerek is, a hatalmas túltenyésztés miatt sok törzskönyv nélküli, olcsón eladott kutya került gazdához, mondta el az Indexnek Budai Erika, a Magyar Rottweiler Klub érdi szervezetének elnöke. Az érdi EB-Dorádó Kutyakiképző Iskola kiképzője szerint ennek az a hátránya, hogy az ilyen ellenőrizetlenül tenyészett rottweilerek nem esnek át a tenyészszemlén, ahol nem csak a kutya küllemét, de a viselkedését, az idegrendszerét is megvizsgálják.

Szeretik a gyerekeket

A rottweiler tartása fokozott gondoskodást igényel, mivel nagy testű munkakutyáról van szó. "Kutyaiskolába kellene járatni mindet, és kötelezni a tartókat legalább alapszintű vizsga megszerzésére" - mondta a kiképző. A megfelelő nevelést nem kapó, rossz idegrendszerű kutyák esetében fordulnak elő balesetek, magyarázta Budai Erika. A rottweilerekről közismert, hogy imádják a gyerekeket, de az a kutya, amelyik nem ismeri a gyerekeket, könnyen zsákmánynak is tekintheti a nála sokkal kisebb élőlényeket.

A kutyákra általában igaz, hogy nem ajánlatos megkötve tartani őket, ez a nagy testű, nagy mozgásigényű rottweilerek esetében fokozottan érvényes. Egy rottweilert megfelelő alapterületű, minimum kilenc négyzetméteres kennelben kell tartani ha nem megoldható a szabadon tartása, de akkor is foglalkozni kell vele, sétálni vinni, tette hozzá Budai Erika.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?