Ágnes
-1 °C
2 °C

Rövidzárlat okozhatta a raktártüzet

2004.11.03. 19:38
Százmilliós kárt okozott a hétfő esti budapesti raktártűz. A feltételezések szerint rövidzárlat okozta a lángokat.
Egy hulladéknak minősített és selejtezett, lejárt szavatosságú speciális galvánelem hulladékban fellépő rövidzárlat okozhatta a tüzet a Palota Környezetvédelmi Kft. feltételezései szerint a főváros XV. kerületében, a kár mintegy 100 millió forint - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Egy lehetséges verzió

"Cégünk feltételezése és a történtek előzetes áttekintése alapján a (hétfő esti) tűz oka egy bizonyos hulladéknak minősített és selejtezett, eredeti gyári csomagolásban telephelyünkre érkezett, lejárt szavatosságú speciális galvánelem hulladéktömegben fellépő rövidzárlat okozta túlmelegedés lehetett, melynek következtében (...) lokális robbanás következett be" - tartalmazza Varga A. Tamás ügyvezető igazgató MTI-hez eljutatott közleménye.

#alt#
Tekintse meg a raktártűz képeit!
Tájékoztatása szerint az első, szakértői véleménnyel még nem alátámasztott becslések szerint a telephely építményeiben keletkezett kár mintegy százmillió forint. A vizsgálatok előreláthatólag több mint egy hetet vehetnek igénybe.

Egészségügyi határérték alatt a szennyezőanyagok

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek kedden elmondta: a lángok a Palota Környezetvédelmi Kft. Szántóföld utcai 300 négyzetméteres raktárában csaptak fel, ahol háztartási vegyi hulladékok, elemek, akkumulátorok, festékszármazékok és hűtőgép-alkatrészek voltak. A tűz nyomán savas anyag, köztük sósavpára kerülhetett a levegőbe, ezért a környéken ajánlatos lemosni az autókat, kimosni a szabadban tárolt ruhákat, s nem szabad elfogyasztani a szabadban tárolt élelmiszert.

Az ügyvezető igazgató szerdai közlése szerint az oltás során valamint azt követően a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan mérték a szennyezőanyagok koncentrációját és terjedését, és - a telephelyen belüli közvetlen környezetet kivéve - a veszélyt jelentő szennyezőanyagok mértéke sehol nem haladta meg az egészségügyi határértéket.

Bordás Imre, Országos Kémiai Biztonsági Intézeten belül működő Egészségügyi és Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat vezetője az MTI-nek még kedden elmondta: a sósavpára már 0,06 milligramm per köbméter koncentrációban is érezhető a levegőben. A sósavpára izgathatja a nyálkahártyákat, a szemet az orrot, a bőrt, illetve a gyomor és béltraktust és bőrpírt, könnyezést, orrfolyást, köhögést, esetleg hányingert, hányást válthat ki.