Előd
9 °C
17 °C

Újra bálterem lesz a Vörös Csillag moziból

2000.11.26. 14:41
Royal Apolló, Vörös Csillag, Apolló mozi - három név egy épület. Az Erzsébet körúti Royal Szállót, amelyhez a moziterem is tartozik, állványok, a Hársfa utcát pedig dömperek és bontást végző gépek sora jellemzi. Az egykori nívós szállodát 2002-re építik újra, ötcsillagos hotelként.
Az Erzsébet körúti Royal Szálló helyén egy ötcsillagos szálloda épül, melynek része lesz az a bálterem, melyet az egykori Vörös Csillag moziból alakítanak át - mondta el lapunknak Marosi Miklós vezető tervező.

Royal Apollótól Vörös Csillagon át Apollóig

A régi Corvin Áruház helyén állt az első olyan budapesti mozi, mely különálló épületben kapott helyet. Ebből később kávéház lett, de az engedélyét a Royal Szálló hangverseny- és báltermében használták, ahol 1915. október 31-től ismét fogadták a látogatókat. Kalcsú Éva, a Tabán mozi vezetője az Indexnek azt is elmondta, hogy a nagy létszámú közönségnek helyet adó Royal Apolló első vetítése a Kolozsváron forgatott Tetemrehívás című film volt, Berki Lili főszereplésével.

2000. november
A szállodához tartozó épületkomplexumban az 1956-os tűz teljesen megsemmisítette a Hungarofilm és Mafilm telephelyét, de a mozit - mely az ötvenes évekbeli névváltoztatási hullámban a Vörös Csillag nevet kapta - egy évvel később újjáépítették.

Ez volt a legnevesebb premiermozi, melyben közel ezer ember fért el - törtek föl a régi emlékek Matkócsik András operatőrben, akinek - Xantus János által rendezett - Eszkimó asszony fázik című nagy sikerű filmjét 1984-ben itt mutatták be.

A mozi az Apolló nevet csak a 90-es években kapta vissza, de a technika fejlődése, a multiplexek térhódítása ezt a filmszínházat is utolérte, így már évek óta nem üzemel.

A Royal Szálló

Az 1896-ban megnyílt Royal az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb szállodája volt. Homlokzatára a négy öntöttvas szobrot, a ,,négy évszakot", Párizsból hozatták. Kávéházában a Lumiere cég már 1896-tól rendszeresen vetített filmeket, 50 krajcáros belépődíjjal.

Az egykori Royal Hotel és a Nagy Kávéház
Az ötvenes évek végén a kommunista párt figyelmét sem kerülte el az épület, így egy részében rövid ideig kormányhivatalok működtek.

Nyitás 2002-ben

A szállót gazdasági okok miatt 1991-ben zárta be a tulajdonos HungarHotels. Az ÁPV Rt. jogelődje ugyan megvásárolta, de évekig nem sikerült értékesítenie. Az 1996-ban kiírt egyfordulós pályázatot a Körút 11 Kft. nyerte meg, de többszöri fizetésihatáridő-módosítás ellenére sem fizetette ki az egymilliárd-egy forintos vételárat. Az újból kiírt pályázaton egy évvel később a máltai bejegyzésű Corinthia konzorcium nyert, melynek angliai befektetői főként Délkelet-Európában érdekeltek.

Az egykori Vörös Csillagot a látszat ellenére nem bontják le, csak a kivitelező cég hibájából bedőlt falat távolítják el - folytatta a vezető tervező. Az építkezés 2002 márciusában fejeződik be.