Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Több millió levelet hagy el a brit posta

2004.05.04. 17:16
Milliószám veszíti el a leveleket a brit Királyi Posta. A fogyasztóvédők és a posta vezetése reklamálásra buzdítja az ügyfeleket, a dolgozók új munkatársakat és tisztességes fizetést követelnek. A posta vezetése inkább leépítene.
Több mint tizennégymillió levelet veszít el évente a brit posta - jelentette a Guardian. A Postwatch fogyasztóvédelmi szervezet felmérése szerint rengeteg ember a posta hibájából esett el szociális juttatásoktól, késett le kórházi vizsgálatokat, cégek sora bukott el megrendeléseket.

Mennyi az annyi?

A szervezet felmérése szerint az elveszett levelek hatvan százalékát egyszerűen rossz postaládába dobják. A hibásan kézbesített leveleket az emberek öt százaléka kidobja, közel felük személyesen kézbesíti.

A Királyi Posta a Postwatch közleményére reagálva kijelentette, hogy az elmúlt évben felére csökkentette az elveszett levelek száma, és most már az évi 21 milliárd küldemény alig 0,07 százaléka veszik el. Ez sajnos tökéletesen egybevág a Postwatch 14,4 millió levélre vonatkozó adatával.

Több postást a szervezetbe

Az elveszett levelek nagy száma ellenére alig néhányan tettek panaszt a postánál, pedig erre a felmérést készítő Postwatch mellett a Királyi Posta is bíztatja ügyfeleit. A postai dolgozók szakszervezete szerint azonban a kampánynál van hatásosabb módja is az elveszett levelek elleni harcnak - írja a Guardian.

"A Királyi Postának fel kéne hagynia a szerződéses foglalkoztatással, javítani kéne a levelek szétválogatásán, több gondot kéne fordítania a személyzet képzésére és több, tisztességesen megfizetett teljes állású munkatársat kellene felvenni" - magyarázta a szakszervezet receptjét Dave Ward főtitkár-helyettes a Guardiannak.

Leépítés, privatizáció

A pénzt nem kímélő megoldási javaslat teljesítése azonban nehézségeket okozhat a Királyi Postának. A céget nemrégiben nyolcvanmillió fontos (közel harmincmilliárd forintos) pénzbírság megfizetésére kötelezte a versenyhatóság, mert még a saját maga által felállított, tizenöt pontos minőségbiztosítási szabványnak sem tudott megfelelni. A privát szektorból érkező vetélytársak gerjesztette verseny is munkahelyek megszüntetésére késztette a posta vezetését, a helyzet stabilizálása érdekében harmincezer munkahely megszüntetését tervezik.

A postai dolgozók most a kormányhoz fordulnak a posta privatizációjának lassítása érdekében. A szakszervezet két vezetője szerdán tárgyal a területért felelős államtitkárral a posta folyamatos privatizációjának felfüggesztéséről - írja a Guardian.