Piroska
3 °C
4 °C

Hívőtoborzás apróhirdetéssel

2002.11.02. 19:35
"Dr. Seregély István érsek úr és Darabánt Sándor a recski és mátradercskei plébános nyomatékosan kéri a kedves híveket a rózsafüzér-imádkozásra." - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában, eladó porszívózsákokról és csőállványokról szóló hirdetések között, a vegyes apró rovatban.
A recski plébános azért választotta az invitálásnak ezt a formáját, mert korábban a megyei lapban sikeresen kampányolt a rózsafüzér-imádság mellet. Darabánt Sándor az Indexnek elmondta, hálás a lapnak, amiért a vegyes rovatban hozta a hirdetését, mert így többen felfigyelnek rá.

Behatolni a titkokba

"Nézze, ha 200 ezren olvassák a lapot, akkor 2000 megtalálja ezt a hirdetést, 200 elgondolkodik rajta, 20 pedig meg is fogadja" - érvelt módszere mellett Darabánt Sándor, aki bevallotta azt is, hogy mégiscsak inkább a Magyar Nemzetben hirdetett volna, de nem találta meg Egerben az irodájukat.

A plébános szerint fontos lenne, hogy több hívő használja az "olvasót", "mert az elmélkedő imádsággal könnyebb behatolni az Örömhír legfontosabb titkaiba".

A XV. századtól ajánlják a papok
A Rózsafüzér imádkozás a XV. század második felében terjedt el. Kezdetben csak a katolikus szerzetesek gyakorolták, de később sok szerzetesrend és társaság ajánlotta a híveknek a rózsafüzért. Ma reneszánszát éli a rózsafüzér imádság, melyet más formában gyakoroltak már az ókori egyiptom is: búzaszemeket vagy kavicsot használtak arra, hogy nagyobb figyelem ráfordítása nélkül számon tarthassák az imák és fohászok ritmikus lüktetését.

A pápák régóta szorgalmazták a rózsafüzér imádságot. Az imamódot először IV. Sixtus pápa hagyta jóvá 1478-ban. Ma II. János Pál pápa is fáradhatatlan a rózsafüzér imádság terjesztésében: a Vatikáni Rádió hullámain keresztül személyesen imádkozza elő a rózsafüzért.

"II. János Pál pápa idén hirdette meg a rózsafüzér évét. Ennek ellenére sajnos még mindig kevesen gyakorolják az elmélkedő imádságnak ezt a fajtáját. A 2000 hívő közül rendszeresen mintegy 30-an hoznak rózsafűzért a templomba. Ezért gondoltam, hogy a magam szerény módszereivel, én is népszerűsítem ezt az imádkozási formát."

A plébános semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy nyomatékosan kéri a híveket, hiszen "Medgyessy Péter is kérheti nyomatékosan Orbán Viktort, hogy ne akadályozzon meg valamit".

Reformer

Darabánt plébánost egyébként "reformer papként" tartják számon kollégái. "Többször hangoztattam, hogy Medgyessy Péter szimpatikus nekem, és szerintem bölcs ember, mert a szociális problémák rendezésével kezdte munkáját."

Kertész Imrével kapcsolatban is tett paptársait meghökkentő kijelentéseket. "Nem értem a berzenkedőket, mindenkinek örülnie kellene a sikernek. Külön hálás vagyok Kertész Imrének, mert tévés interjúiban kétszer is mondta, hogy hála Istennek, sőt arról is beszélt, hogy a patkány is Isten teremtménye."

Darabánt Sándor elégedett mostani akciójával, csak azt sérelmezi, hogy a szöveget nem helyesen jelentette meg a lap: kötőszó helyett névelőt írtak. "De nincs semmi probléma, kérni fogom őket, hogy ingyenesen jelentessék meg még egyszer, a helyes szöveggel."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!