Donát
-4 °C
2 °C

Brutális gyilkosság a Rózsa utcában

2004.10.19. 17:25
A rendőrség szerint a két gyanúsított a gyilkosság napján ismerkedett meg az áldozattal, akinek VII. kerületi lakásán italozás közben szóváltásba keveredtek, majd a férfit egy tompa tárgyal többször megütötték. Az ütések következtében a 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.
Előzetes letartóztatásba helyezett a rendőrség egy huszonkét éves román férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy testvérével október 11-én meggyilkoltak egy budapesti férfit a Rózsa utcában - áll az MTI keddi hírében. A BRFK nyomozói az áldozat kapcsolatrendszerét feltérképezve jutottak el a testvérpárhoz, akik korábban kisebb súlyú, vagyon elleni bűncselekményeket követtek el. Egyiküket a rendőrök egy VII. kerületi lakásban fogták el, a testvére ellen nemzetközi elfogató parancsot adtak ki.

Halálos sérülések

A hetedik kerületi Rózsa utcában bűnügyi helyszínelők és a BRFK "gyilkossági csoportjának" nyomozói keltettek meglehetős feltűnést, amikor múlt hét hétfőn dél körül megszállták az egyik háromemeletes körfolyosós bérház legfelső szintjét. A szűkszavú híradások csupán annyiról számolhattak be, hogy a BRFK Nyomozó Főosztálya emberölés megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen elkövető ellen, és hogy Budapest Rendőrfőkapitánya egymillió forintot ajánlott fel a nyomravezetőnek.

A hivatalos rendőrségi közlemény szerint október 11-én a Rózsa utca egyik lakásában munkatársa holtan talált egy 48 éves budapesti férfit, aki a "helyszíni szemle elsődleges megállapítása szerint bűncselekmény áldozata lett". A halál beálltának pontos idejét és okát igazságügyi orvos szakértői boncolás állapítja majd meg. A rendőrség sajtósai annyit árultak el, hogy a férfit agyonverték.

Semmi extrém dolog

Klikk a képre!
Az utcában dolgozók keveset tudtak a fériról, a postás viszont gyakorlatilag mindenkiről tud valamit az utcában, és az áldozattal is találkozott néhányszor. "Korábban az édesapja lakott itt, és gyakran meglátogatta a betegeskedő öreget, zsemlét hozott neki és tejet. Aztán mikor meghalt az apja, rászállt a lakás, de nagyon ritkán találtam itt, nem vette át szinte sosem a neki szóló küldeményeket." A postás beengedett a házba, miközben folytatta: "nagyon csendes ember volt, semmi extrém dolog nem volt körülötte, érthetetlen hogy miért kellett így meghalnia." Így? "Nagyon csúnyán megverték, szinte a felismerhetetlenségig, és a lakást is feldúlták. Rablógyilkosság volt ez a legaljasabb fajtából. Ezért lehet a magas vérdíj" - vélekedett a kézbesítő.

Lámpafény se

A harmadik emeleten egy távozó középkorú nőbe botlottunk. "Be kell valljam, tegnap óta félek. Én azt hittem nem is lakik senki abban a lakásban, mindig csönd volt, még lámpafényt sem láttam soha, erre most ez a borzalmas gyilkosság..." A hetes számú lakás ajtaja, hatósági pecsétekkel lezárva. A záron rongálásnak, erőszakos behatolásnak nincs nyoma.

Két ajtóval odébb, a híres jazz-zongorista éjszakai életet élő szintén jazz-zenész fia is tőlünk tudta meg mi történt. Igaz, ő még csak egy hónapja költözött be, és életmódja miatt ritkán találkozik a szomszédokkal.

Alkalmi ismerősök

Az előzetes letartóztatásba vett férfi kihallgatásakor elmondta, hogy a gyilkosság napján ismerkedtek meg az áldozattal, akinek lakásán italozás közben szóváltásba keveredtek, majd őt egy tompa tárgyal többször megütötték. Az ütések következtében a 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette. A két elkövető a lakásból kisebb értékeket és készpénzt is eltulajdonított. A két férfi ellen a nyomozó főosztály emberölés megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. Mivel az elkövetők személyére a nyomozás során fény derült, a BRFK visszavonta az egymillió forintos nyomravezetői díjat.