Elfogták a rakétatolvajt

2006.11.15. 01:15
Egy karbantartó lopta el a besült páncéltörő rakétát a bakonyi lőtérről. A fegyvert megtalálták, a tolvajt elfogták.
A rendőrséggel együttműködésben a Katonai Biztonsági Hivatal megtalálta a bakonyi katonai lőtérről eltűnt páncéltörő rakétát, valamint elfogták a rakétát eltulajdonító férfit - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az MTI-vel kedden éjjel. A szóvivő elmondta, hogy a Katonai Biztonsági Hivatal Szekeres Imre szakminiszter közvetlen utasítására kapcsolódott be az eltűnt rakéta utáni kutatásba. A hivatal operatív munka keretében találta meg a rakétát, valamint az elkövetőt, aki a várpalotai lőtér karbantartását végző cég egyik munkatársa.

A tettes, miután értesült arról, hogy keresik az eltűnt fegyvert, megpróbálta azt a helyszínre visszajuttatni. Mivel ezt nem látta kivitelezhetőnek, meg akart attól szabadulni, így Öskü és a 8-as főút elágazásától mintegy egy kilométerre, a Kőrishegyen tette le a rakétát. A rakétát a rendőrség és a Katonai Biztonsági Hivatal kedden megtalálta, és nem sokkal később a tettest is elfogták. A helyszínt, ahol megtalálták a vállról indítható páncéltörő rakétát, a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársai és tűzszerészek biztosítják, és minél előbb megpróbálják elszállítani a veszélyes fegyvert.

Nem őrzik a besült lőszereket

A bakonyi lőtér nulla pontjánál a múlt hét csütörtökén egy szlovén lövészászlóalj tartott harcászati gyakorlatot, amelynek során egy katona nem tudott elindítani egy kézi páncéltörő rakétát a parancsnoki torony előtt mintegy 300 méternyire. A katona - a biztonsági előírásoknak megfelelően - a helyszínen hagyta a fegyvert, a szlovén tűzszerészek pedig az előírásoknak megfelelően körbekerítették és megjelölték a helyszínt, majd értesítették magyar kollégáikat. A magyar tűzszerészek hétfőre tervezték a rakéta megsemmisítését, ám akkor azt már nem találták a helyszínen.

Bocskai István a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánta ismertetni a tettes felkutatásának részleteit. Annyit azonban elmondott, hogy a férfi a várpalotai lőtér karbantartását végző cég egyik munkatársa, aki több társával együtt látta, hogy hova tették le a rakétát a szlovénok. Később ezért visszament. Azért tudott szabadon járni ezen a katonai területen, mert a karbantartást végző cég munkatársaként engedélye volt erre.

A szóvivő közölte, hogy a honvédelmi miniszter az eset kapcsán felülvizsgálja a katonai objektumok őrzés-védelmének rendszerét. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke az eltűnt harceszköz megtalálásának, illetve a felelősség megállapításának céljából kedden vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat során választ várnak arra a kérdésre is, nem kell-e a jövőben módosítani a lőterek, illetve az ott található lőszerek és robbanóeszközök őrzésének rendjét. A jelenlegi szabályozás szerint a katonai gyakorlótereken talált, otthagyott robbanószereket körbe kell keríteni és szembetűnően megjelölni (táblákkal, zászlókkal), külön őrzésüket azonban nem írja elő a jogszabály.

A bakonyi lőtér Öskü község közelében lévő részén robbantották fel a tűzszerészek szerdán hajnalban a lőtérről korábban eltűnt rakétát - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

  • Tippek
  • Árfolyam