Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Repülő csapódott egy New York-i épületnek

2006.10.11. 21:14
Az ötvenemeletes épület lángra kapott, amikor a huszadik magasságában becsapódott egy kisrepülő. A lángokat már megfékezték, de a mentést nehezíti, hogy a bejárathoz törmelékdarabok zuhantak. Két halálos áldozatról tudni.
Magyar idő szerint este kilenc előtt egy repülőgép New York egyik toronyházába csapódott. Két ember életét vesztette, mindketten a gép utasai voltak. Többen az épületben rekedtek a baleset következtében. Az NBC jelentéséből kiderül, hogy egy Cirrus 20-as egymotoros gépről volt szó, ami a New Jersey-n található Taterboro repülőtérről szállt fel. A Gawker szerint a gép a repülőtértől a Szabadság-szobor felé haladt, majd fel az East Riveren, aztán az 59. utca után eltűnt a radarról. Az amerikai polgári légi közlekedést felügyelő szövetségi egyik névtelenül nyilatkozó illetékese elmondta, hogy a pilóta közvetlenül a becsapódás előtt vészjelzést adott le, valószínűleg üzemanyag-probléma miatt. A CNN értesülései szerint a repülő Cory Lidle, a New York Yankees baseballcsapat 34 éves játékosának a tulajdonában volt. A Wikipediában egyébként már halottként kezelik a férfit. A jelentések szerint a sportoló iratait megtalálták a járdán, az épület alatt.

Gépek a levegőben

Az 1986-ben épült, 183 lakásos, ötvenemeletes lakóház, Manhattanben található, a 72. utca és a York Avenue között, a Rockefeller központhoz közel.

Képek az ütközés utáni helyzetről
Képek az ütközés utáni helyzetről
A CNN képes beszámolói szerint három lakás is lángra kapott a huszadik emelet magasságában. Az épület mellett is tűz keletkezett, ahová lángoló roncsdarabok zuhantak, a tűz további terjedését azonban sikerült megállítani. Szakértők szerint az épület szerkezetében nem keletkezett nagyobb kár, így nem kell attól tartani, hogy esetleg összeomlik. A toronyházat mindenesetre kiürítették.

Michael Bloomberg, New York-i polgármester kizárta, hogy terrortámadás történt volna Manhattanben. "Semmilyen jel nem utal arra, hogy terrortámadás történt volna" - szögezte le a metropolisz első embere. Mint mondta, a New York-i tűzoltóság már percekkel a helyszín szemrevételezése után ugyanerre a következtetésre jutott.

A polgármester tájékoztatása szerint a balesetben ketten veszítették életüket, a pilóta és a kisgép egy utasa, aki valószínűleg egy repülésoktató volt. A korábbi hírek előbb két, majd négy halálos áldozatról szóltak.

Christine Monaco, az FBI szóvivője azt mondta, nincsenek arra utaló jelek, hogy terrorista támadás történt volna. A Fehér Ház közölte, hogy nem zár ki, de nem is részesít előnyben semmilyen feltételezést a baleset okát illetően. "Kapcsolatban állunk titkosszolgálati partnereinkkel, de sehonnan nem jött olyan jelzés, ami alapján terrortámadásra kéne gyanakodnunk" - mondta Timothy Keating tengernagy a CNN-nek. Az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) közlése szerint minden jel arra utal, hogy baleset történt. A biztonság kedvéért több amerikai város fölé is vadászgépeket küldtek járőrözni, hogy ha netán mégis összehangolt terrorakció lenne, lelőhessék a támadókat.

Egy szemtanú leírása szerint a kisgép akrobatikus mutatványokat leírva csapódott az épületbe. Egy közelben lakó nő az AFP-nek arról számolt be, hogy sokkot kapott a látványtól. "Nem hittem el, hogy újra megtörténik velünk, ugyanolyan volt, mint szeptember 11" - mondta az október 11-i becsapódásról az asszony.

Teljes készültség

Cirrus SR20
Az amerikai Cirrus SR20 könnyűrepülőgép az első, amelyik ejtőernyővel ereszkedhet le, ha valami baj történik. Az ejtőernyő három kötéllel csatlakozik a törzshöz, és egy rakéta lövi ki vészhelyzet esetén. Legkevesebb 300 méter a biztonságos nyitási magasság, de még ernyővel is 7,6 méter másodpercenként a leérkezés sebessége, ennek felfogásához ütközőzónára van szükség: a gép futóműve átszakítja a szárnyat, így vezeti el az energiát. Forrás: Válas György honlapja
A New York-i tűzoltók a CNN jelentése szerint teljes készültséggel vonultak a helyszínre, olyan fokú riasztást kaptak, mint 2001. szeptember 11-én. A CNN értesülései szerint 186 tűzoltó dolgozik a helyszínen. Az épület mellett van közvetlenül a New York Hospital. A helyszíni tudósítók szerint még a Partiőrség hajói is felvonultak, hogy részt vegyenek a mentésben. A tüzet már eloltották.

A New York-i magyar konzulátusnak egyelőre nincsenek értesülései a katasztrófa esetleges áldozatairól - tájékoztatta az MTI-t telefonon Földvári Gábor főkonzul-helyettes. Földvári elmondta, hogy a negyed, ahol a lakóépület található, elég drága ingatlanjairól ismert. A The Belaire nevű épületben a legolcsóbb egy hálószobás lakás 525 ezer dollárba, 112 millió forintba kerül, a legolcsóbb két hálószobáshoz 220 millió forintért lehet hozzájutni.

A konzulátus nem tud itt lakó magyarokról, nagyobb magyar közösség a katasztrófa helyszínétől tíz utcányival arrébb található.

Az MTI beszámolója szerint tovább nőtt a vezető New York-i tőzsdemutatók addigi vesztesége a hírre.