Viola
-6 °C
0 °C

Fejek hullhatnak az elvesztett robbanószer miatt

2004.12.07. 11:53
Magyarázkodásra kényszerült a francia csendőrök reptéri balfogása miatt Dominique de Villepin. A robbanószer-kereső kutyákat kiképző csendőrök százötven gramm robbanóanyagot csempésztek egy utas bőröndjébe, ami azóta sem került elő. A francia belügyminiszter szerint a "nem hagyományos gyakorlat" felelőseit súlyosan megbüntetik.

Vizsgálatot rendelt el a francia belügyminisztérium a csendőrség "botrányos reptéri baklövése" miatt. A robbananyag-kereső kutyák kiképzése közben a csendőrök nyomát vesztették százötven gramm plasztik robbanószernek. A robbanószert egy mit sem sejtő utas csomagjába rejtették.

Megbünteti a felelősöket

Az incidens miatt légitársaságok tucatjait kellett riadóztatni, mivel a csendőröknek sejtésük sem volt róla, hogy a robbanószer a Charles de Gaulle reptérről abban az időben induló kilencven járat melyikére került.

"Ez nem hagyományos gyakorlat", jelentette ki Dominique de Villepin belügyminiszter, aki megesküdött, hogy megbünteti a felelősöket. Villepinnel szemben a csendőrség szóvivőjének nyilatkozatából az derült ki, hogy a kutyák képzése az utasok csomagjába rejtett robbanószerrel bevett módszer.

Pierre Bouquin szóvivő hétfői ígérete szerint leállítják az utasok csomagjait is érintő kiképzési módszert.

Egyszer meglett

A BBC értesülései szerint a pénteki incidens során az egyik robbanószer-kereső kutya megtalálta a csomagot. A csendőrök azonban ekkor a másik kiképzésre hozott ebért indultak, közben azonban nyomát vesztették a robbanószerrel megpakolt bőröndnek.

Bár a rendőrök szerint detonátor nélkül a plasztik robbanószer nem gyulladhat be, a mit sem sejtő utas kellemetlen helyzetbe is kerülhetett célállomásán. A robbanószer péntek óta nem került elő, sem a repülőtársaságok, sem utasok nem jelentették megtalálását.