Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Eretnek kolostorban feszítették keresztre az apácát

2005.06.22. 00:15
Tisztázatlan státusú az a moldvai kolostor, ahol egy, az egyházi nyomozás adatai szerint felszenteletlen pap ördögűzés címén halálra kínzott egy 23 éves apácát. A területileg az elviekben illetékes egyházmegye vikáriusa szerint más furcsaságok is történtek.

Teológiai végzettség nélkül szentelték pappá azt a szerzetest, aki egy fel sem szentelt, eretnek moldvai kolostor főnökeként halálra kínoztatta az apácatársai által keresztre láncolt novíciát, derült ki a román ortodox egyház (BOR) szinódusának küldött püspöki jelentésből.

A kelet-romániai Vaslui környéki Szentháromság kolostorban a múlt héten történt bűncselekmény körülményeinek kivizsgálását kedden a román legfelsőbb bíróság és semmitőszék mellett működő ügyészség bűnügyi nyomozói és kriminalistái vették át a megyei vizsgálóbírótól.

A területileg illetékes Husi városi püspökség kedden küldött jelentést a BOR szinódusának kolostorban történt "ördögűzésről", amelynek a 23 éves Maricica Irina Cornici esett áldozatául. A jelentés szerint a 29 éves Daniel Corogeanut, a Szentháromság kolostor időközben egyházi hivatalából felmentett 29 éves főnökét megfelelő teológiai képzettség nélkül szentelték pappá, majd pedig "szerzeteshiány" miatt nevezték ki kolostorfőnöknek.

A vakbuzgó fiatalember még csak az ortodox teológia másodéves hallgatója volt, amikor egy vaslui jogászismerőse - egy helybeli ortodox pap pár soros véleményezésével "alátámasztva" - beajánlotta a husi püspökség akkori vezetőjének. A püspök aztán, minden különösebb tudakozást mellőzve, pappá szentelte és kolostorfőnöknek nevezte ki "Daniel atyát".

Az egyházjogi anomáliát csak tetézi, hogy a 2001-ben felépült Vaslui környéki kolostor mind a világi, mind pedig az egyházjogi törvények szerint is amolyan "senki földje". Legalább is az említett jelentés szerint az ominózus "ingatlan" nem tartozik Husi város püspökségéhez.

A husi püspökség beszámolója szerint a "Daniel atya" által vezetett tanacui kolostorban "más istentelen dolgok is történtek". De hogy ezek mifélék, az dokumentumból nem derül ki. A husi püspökség vikáriusa, Corneliu Barladeanu (akit a múlt héten megkísérelt helyszíni szemléje alkalmával "Daniel atya" alaposan helybenhagyott) kérni fogja a BOR Szent Szinódusától, hogy a jövőben a pappá szentelés "szigorúbb követelmények" szerint történjen, s a felszentelési iratcsomó tartalmazza a papjelöltek pszichológiai tesztjét is.