Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Perui diák orosz megkéselőjét ítélték el

2006.08.25. 17:43
Tizenhat évi szabadságvesztéssel sújtotta pénteki ítéletében a voronyezsi körzeti bíróság egy rasszista gyilkosság főbűnösét. Megfigyelők fontos fejleményként értékelik a mostani ítéletet, mert hajlamosnak tartják arra az orosz bíróságokat, hogy egyszerűen csak garázdaságnak minősítsék a rasszista erőszakcselekményeket.

Orosz fiatalok egy csoportja támadott meg a múlt év októberében két perui és egy spanyol diákot Voronyezs egyik utcáján, és bántalmazta a külföldiek társaságában lévő orosz fiatalembert is. A fővádlott - egy orosz diák - többször is megszúrta késsel az egyik peruit. A megkéselt fiatalember, a 18 éves Enrique Angeles Hurtado - a voronyezsi építészeti akadémia hallgatója - életét vesztette, három társa megsérült a rasszista orosz fiatalok támadásában.

Összesen tizenhárom személy ellen emeltek vádat e gyilkosság miatt ez év áprilisában, mind voronyezsi lakosok. Az első rendű vádlottat végül 16 év szabadságvesztésre ítélték. A másodrendű vádlottakat háromtól öt, a harmadrendűeket egytől négy évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság, egy vádlottat pedig felmentett.

A bírák azt is megállapították, hogy a vádlottak tagjai egy Fehér Őrjárat elnevezésű rasszista szervezetnek, amelyet kifejezetten a nem szláv etnikumúak elleni támadásokra hoztak létre. (Hasonló rasszista szerveztek működnek az ország más városaiban is, különösen "tevékenyek" ezek Moszkvában és Szentpéterváron.)

Megfigyelők fontos fejleményként értékelik, hogy a bíróság megállapította a gyilkosság rasszista indítékát, mert hajlamosnak tartják arra az orosz bíróságokat, hogy egyszerűen csak garázdaságnak minősítsék a rasszista erőszakcselekményeket, és ennek megfelelően viszonylag enyhe büntetéseket szabjanak ki az ilyen esetekben.