Katonai reptérre szállt le egy Ryanair-gép

2006.03.29. 21:35
Az észak-írországi Londonderry helyett egy közeli brit katonai támaszponton szállt le tévedésből szerda délután a Ryanair Liverpoolból érkező repülőgépe.

A járatot a nagy ír olcsó jegyes légitársaság nevében az Eirjet nevű cég üzemeltette alvállalkozásban. A Ryanair szerda esti közleménye szerint a 39 utast szállító Airbus A320-as pilótája úgynevezett vizuális megközelítéssel akart leszállni Derry repülőterén, és azt is hitte, hogy célállomása felé tart. A leszállás után derült ki, hogy a gép a Londonderrytől mintegy tíz kilométerre lévő Ballykellyben, a brit királyi légierő legnagyobb észak-írországi támaszpontján ért földet.

'Ryadalom'

Az utasok a BBC-nek elmondták: amikor a pilóta a leszállás után bejelentette, hogy "valószínűleg rossz repülőtéren vagyunk", a fedélzeten tartózkodók kacajra fakadtak, mert azt hitték, hogy tréfáról van szó. Csak amikor a gép körül brit katonák kezdtek gyülekezni, akkor kezdték sejteni az utasok, hogy a kapitány nem viccel.

A Ryanair mindazonáltal nem találta tréfásnak az ügyet, és közleményben szólította fel azonnali vizsgálatra a vele járatüzemeltetési szerződésben álló társcéget. A közlemény szerint olyan pilótahiba történt, amilyen a Ryanair fennállásának több mint húsz éve, és a derryi járat működésének több mint hét éve alatt még nem fordult elő.

A brit védelmi minisztérium szerda este megerősítette, hogy a támaszpontra egy polgári repülőgép szállt le. A tárca közölte, hogy a pilóta meghallgatását megkezdték. Az utasokat busszal szállították át a közeli Londonderrybe; az onnan esedékes visszaúti liverpooli járatot törölték.

  • Tippek
  • Hírek