Albert, Lipót
2 °C
12 °C

124 ezer szál rózsával tartozik egy iráni férfi a feleségének

2008.03.03. 21:13
Zsugorisága miatt büntette férjét egy iráni nő, mikor 10 év házasság után bírósághoz fordult, hogy behajtsa a férfin a hozományként ígért 124 ezer szál rózsát. A férfi lakását a bíróság lefoglalta, csak akkor kapja vissza, ha megveszi a rózsákat.

Egy iráni bíróság arra kötelezett egy férfit, hogy ajándékozza meg feleségét 124 ezer szál rózsával, ahogy azt hozományként megígérte, írja a BBC. A nő azzal indokolta követelését, hogy a zsugori férje egyébként egy csésze kávét se hajlandó kifizetni.

Az iráni jog szerint egy nő a házasság bármely időpontjában, illetve a váláskor jogosult a hozományként ígért javak követelésére. A hozomány így a nő tulajdonává válik, saját belátása szerint tehet velük. Ennek annyi a feltétele, hogy érvényes legyen házasság és a házassági szerződés.

Az E’temad című lap szerint a nő 10 év házasság után fogalmazta meg követelését, mert így akarta büntetni rendkívül zsugori férjét. „Nem sokkal az esküvő után jöttem rá, hogy a férjem mennyire fukar” – nyilatkozta. „Mikor étterembe mentünk, nem akarta kifizetni a kávémat se.”

A férj a bíróságon azt mondta, csak annyi pénze van, hogy naponta öt szál rózsát vegyen a feleségének. Panaszkodott, hogy bizonyára az asszony milliárdos barátai vették rá az mőt, hogy bírósághoz forduljon.

A testület elutasította a férfi panaszát és lefoglalta 64 ezer dollár (több mint 11 millió forint) értékű lakását, amit csak akkor old fel, ha férfi megvásárolja a rózsákat, számolt be az E’temad. Teheránban egy szál rózsa 2 dollárba (350 forint) kerül, írja a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?