Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Sugárzó földet találtak Spanyolországban

2008.04.13. 13:33
Negyvenkét évvel az amerikai atomarzenál történetének legnagyobb balesete után radioaktív földdel teli gödrökre bukkantak Spanyolországban, a szerencsétlenség helyszínétől nem messze.

Több tonna radioaktív szennyezett földet találtak Spanyolország délkeleti Almeria tartományban, Palomares falu temetője mellett két nagy gödörben. Az El Pais című madridi lap beszámolója szerint a leletet most spanyol és amerikai szakemberek közösen vizsgálják.

1966. január 17-én a falunál lezuhant egy B-52-es bombázó, fedélzetén négy nem kiélesített atombombával. Három ért közülük földet. Nem robbantak fel, de kettő széthasadt és 220 hektárnyi talajt szennyezett radioaktív plutóniummal. Az amerikai kormány több mint egymillió tonna földet szállíttatott az Egyesült Államokba. A negyedik bomba a Földközi-tengerbe zuhant, a baleset utáni nyolcvanadik napon emelték ki.

Az amerikai hatóságok azt állították, hogy minden egyes kilogramm szennyezett földet elhordtak, de később kiderült, hogy ez nem igaz. Washington és Madrid aztán két éve megállapodott, hogy a radioaktív maradékot közösen ártalmatlanítják, de akkor még nem volt ismert, hogy pontosan milyen típusú és mennyi szennyezett anyag maradt a takarítók után.

Aktív vitamin

A most felfedezett gödrök 30 méter hosszúak, 10 méter szélesek és 3 méter mélyek. Az El País szerint a spanyol hatóságok tétlensége miatt fedezték fel csak most a sugárzó földdel teli gödröket. Egészen a legutóbbi időkig alig laktak a környéken, ezért nem is törődtek vele. A sugárzó földben 2004-ig salátát termeltek és el is adták, amit senki nem kifogásolt.

Végül csak a kilencvenes években kitört építkezési láz vezetett odáig, hogy a palomaresi temető körül is bevizsgálják a talajt. Az alig több mint ezer lakosú faluban mostanáig nem jegyeztek fel radioaktivitással összefüggésbe hozható megbetegedést.