Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Ötmillióért magára vállalta a szalmonellás disznósajtot

2005.07.20. 16:01
Hamis tanúzással vezette félre a rendőröket a gyanú szerint az Olcsó Hús Kft. egyik alkalmazottja. Elmondása szerint ötmillió forintot ajánlott fel neki a főnöke, ha személyesen vállalja a felelősséget a május közepén boltokba került szalmonellás disznósajtért. A rendőrök előtt ellentmondásokba keveredett.

Ötmillió forintért és munkahelye megmentéséért egy férfi vállalta a felelősséget azért, hogy májusban több Pest megyei boltba is szalmonellás disznóhús került. A férfi és munkáltatója ellen hatóság félrevezetése és hamis tanúzás miatt eljárást indított a rendőrség, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) szerdán.

Május 4-én ismeretlen tettes szalmonellával fertőzött disznósajtot hozott forgalomba egy nagymarosi és egy dányi élelmiszerüzletben. Az árut kiszállító cég, az Olcsó Hús Kft. ügyvezető igazgatója, T. István megbízása alapján egy magánnyomozó a cég telephelyén meghallgatta a dolgozókat.

Ellentmondásba keveredett R. Zsigmond

Az ügyvezető igazgatót mint tanút hallgatták ki, ekkor mondta el, hogy egyik alkalmazottja, R. Zsigmond Zsolt a magánnyomozónak szóban elismerte, hogy ő hozta forgalomba a romlott disznósajtot, amit egy ismeretlen férfitől vásárolt olcsón a Lehel téri piacon.

R. Zsigmond azonban ellentmondásba keveredett, amikor a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki, és később bevallotta, hogy a korábban elmondottak nem fedik a valóságot. A hazugságot azzal magyarázta, hogy szerette volna megmenteni munkahelyét, és hogy a kft. ügyvezetője ötmillió forintot ajánlott fel annak, aki a hatóság előtt vállalja a bűncselekményt. Ezt megerősítették a tanúkihallgatások is.

A hatóság félrevezetése és a hamis tanúzás gyanúja miatt a PMRFK feljelenti a két férfit a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. Emellett tovább folyik ellenük az eljárás "visszaélés ártalmas közfogyasztási cikkel" bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Nyomravezetői díj is volt

Korábban egy másik cég, a Surjány Hús Kft. félmillió forintos díjat ajánlott fel a nyomravezetőnek, mivel a fertőzött húskészítményeken az ő címkéjük szerepelt, miközben nem ők készítették a disznósajtokat. Az üzemben az ÁNTSZ és a Szolnok megyei állategészségügyi állomás közösen tartott vizsgálatot és megállapították, hogy a fertőzést okozó disznósajt nem kerülhetett ki a surjányi üzemből.