Gergely
4 °C
23 °C

Saleh Tayseer beperelte a magyar államot

2008.06.12. 11:53
Kártérítést kér meghurcolása miatt a Budapesten élő palesztin fogorvos. A férfit Móse Kacav izraeli elnök 2004 áprilisi látogatása előtt vették őrizetbe. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt ellene, mert a nyomozók szerint merényletre adott megbízást. 2004 szeptemberében az eljárást bizonyíték hiányában megszüntették.

28 millió 118 ezer forintot kér kártalanításként a magyar államtól az a palesztin fogorvos, akit négy éve terrorcselekmény előkészülete miatt őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek, és az eljárást is megszüntették ellene.

Saleh Tayseer jogi képviselői a per csütörtöki tárgyalásán újabb bizonyítási indítványt tettek, e szerint további adóbevallások becsatolásával kívánják igazolni, hogy az őrizetbe vétel mekkora bevételkiesést okozott az orvosnak.

Saleh Tayseer Budapesten élő palesztin fogorvost Móse Kacav akkori izraeli elnök 2004 áprilisi látogatása előtt néhány órával vették őrizetbe a rendőrök terrorcselekmény előkészületének gyanújával, a főügyészség azonban júniusban szabadlábra helyezte. A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelést javasolt a fogorvos ellen, mert a nyomozók szerint Saleh Tayseer 2003 végén megbízást adott egy személynek robbanószer beszerzésére azért, hogy szintén az ő megbízásából egy harmadik személy merényletet kövessen el egy zsidó múzeumban.

A Fővárosi Főügyészség 2004. szeptemberében jelentette be, hogy a terrorcselekménnyel gyanúsított fogorvos elleni eljárást megszüntették, mert álláspontjuk szerint nincs kellő bizonyíték a vádemeléshez.

A palesztin fogorvos ezt követően perelte be a magyar államot kártalanításért. A fogorvos eleinte 200 millió forintos nem vagyoni kártérítést kért, ez azonban az eljárás során ügyvédváltás miatt módosult, és jelenleg 20 millió forint nem vagyoni kártérítést kér, továbbá vagyoni kárként 8 millió 118 ezer forintot és ennek kamatait. A vagyoni károk között szerepel telefonköltség, a fogorvosi rendelő fenntartásának költségei, valamint az elmaradt haszon.

A tárgyaláson a magyar állam nem képviseltette magát, és maga a fogorvos sem jelent meg, mert Jordániába kellett utaznia. A per október 28-án folytatódik, ezen a tárgyalási napon várhatóan ítéletet is hirdetnek.