Valér
4 °C
8 °C

Ördögűzés alatt hunyt el egy sámán Dél-Koreában

2008.05.02. 13:20
Vallási szertartás közben szívinfarktust kapott és meghalt egy dél-koreai sámán. A hívők ugyanis azt hitték, hogy a vallási vezető ájulása is a rituálé része, és csak fél óra múlva hívták a mentőket.

A Dél-Korea dél-keleti részén fekvő Busan városában egy sámán arra vállalkozott, hogy megszabadítja páciensét a gonosztól. Az "ördögtelenítő" szertartás részeként a 47 éves asszony leguggolt, megütött egy gongot. Ám ahelyett, hogy a gonosz szellem menekült volna lélekszakadva az ördögűző esett össze.

A szemtanúk azonban csak álltak és várták a folytatást, azt hívén, hogy a vallási vezető transzba esett. Fél óra telt el, mire ráeszméltek, hogy itt nagy a baj, és mentőt hívtak. A rendőrség szerint elképzelhető, hogy ez a késlekedés okozta a sámán halálát.

A sámánok a mai napig fontos szerepet játszanak a koreai vallási kultúrában - a hívők egyfajta közvetítőnek tekintik őket a fizikai és a spirituális világ között. Gyakran vad tánccal kísért szertartásaik során betegeket gyógyítanak, szerencséért fohászkodnak és az elhunytak lelkeit vezetik a túlvilág felé.