Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Nokia utca, Samsung tér

2004.08.19. 13:55
Több magyar településen, Budapesten is találhatók multicégekről elnevezett utcák, terek. Egyes önkormányzatok ingyen is átkeresztelik az utcákat, mások területért cserébe tették ezt évekkel ezelőtt. A városszociológus elítéli a jelenséget, mondván, a parazita cégek reklámcéljaikra sajátítják ki a közterületeket.
Egyre gyakrabban hajolnak meg a magyar önkormányzatok a városukban, falujukban beruházó cég akarata előtt, és egyre több helyen nevezik el a társaságról telephelyhez közeli közterületeket, adta hírül az InfoRádió.

Jászfényszarun körbenézhetünk a Samsung téren, Komáromban végigsétálhatunk a Nokia utcán, Budaörs térképén Agip utcára bukkanhatunk. Gyálon a Fundy édesipari cégről neveztek el utcát, Hanságligeten a Hipp utca 1. szám alatt található a Hipp nevű, bébiételeket gyártó cég telephelye. Budapest sem maradhat ki; Zugló egyik utcáját a Tungsramról nevezték el.

Névcsere ingyen és területért

Nincs semmi különös abban, hogy egy utcát egy multiról neveznek el, mondta az InfoRádiónak Lengyel Jenő, a Nokia utcának otthont adó Komárom alpolgármestere. Nem új dolog ez, tette hozzá, régen is neveztek el közterületet üzemről, a malom például a Malom utcában állt. Lengyel elmondta, nem kértek és nem is kaptak semmit a cégtől a névcseréért.

Nem így történt Budaörsön, ahol 1993 óta létezik az Agip utca; itt az olajtársaság területeinek egy részét ajánlotta fel az önkormányzatnak a névcseréért. A lakók egyébként már annak előtte is Agip utcának hívták a területet, mondta Vágó Csaba, a település polgármesterének kabinettitkára. Hozzátette, ma már nem neveznének el közterületeket cégekről.

Káros

"Ez az elnevezés merő kérkedés. A közterület nevét az alapító magántársaságok reklámcélokra sajátítják ki, ebben is kifejezésre jut parazita jellegük" - mondta az InfoRádiónak Megyesi Tamás, a Magyar Urbanisztikai Társaság tagja, aki egyértelműen károsnak tartja a jelenséget.

Hozzátette, a közterületek elnevezése hagyományosan a városok előjoga, s erről a kiváltságról a multik nyomására sem kellene lemondani.