Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Földcsuszamlás San Diegóban

2007.10.04. 14:26
Egy lakóház összedőlt, egy négysávos út súlyosan megrongálódott a San Diegóban szerdán történt földcsuszamlásban. 20 házból ki kellett költöztetni a lakókat. A geológusok szerint nem kizárt, hogy a most beszakadt teraszos hegyoldal tovább szakad.

Egy lakóház összedőlt, öt másik pedig megrongálódott egy földcsuszamlásban a Kalifornia állambeli San Diegóban szerdán. A város egyik előkelő negyedében a házak mellett haladó négysávos út 50 méter hosszan beszakadt, egyes helyeken négy és fél méteres lyuk tátong.

A katasztrófában nem sérült meg senki, a környéken viszont nincs áram, 20 házból pedig ki kellett költöztetni a lakókat.

A hegyen kisebb-nagyobb teraszok vannak, ahová annak idején utakat, házakat építettek. A geológusok szerint nem történt más, mint a gravitáció hatására az egyik szint rácsúszott az alatta lévőre. Az alsóbb szinten így most nagyobb a súly, így nem kizárt, hogy a hegyoldal tovább szakad.

A Soledad hegyen nem először szakad le a hegyoldal. A 60-as évek óta legalább háromszor mozdult meg nagyobb területen a föld, 1961-ben hét épülőfélben lévő ház dőlt össze.

A mostani földcsuszamlásnak már nyáron mutatkoztak a jelei, a szerdán beszakad úton júliusban repedéseket találtak. A városvezetés egy céget küldött a helyzet felmérésére, a vállalat éppen e hét elején levélben figyelmeztette az érintett lakókat, hogy készüljenek fel egy esetleges katasztrófára.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!