Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Meghalt a hibás transzplantáció áldozata

2003.02.24. 10:15
Meghalt az a 17 éves mexikói lány, akinek más vércsoportú szerveket ültettek át egy amerikai klinikán februárban. Jesica Santillanon egy hónapon két szív-, és két tüdőtranszplantációt hajtottak végre, hogy jóvátegyék a súlyos tévedést, de a lányon már ez sem segített.
Szombat délután agyhalottá nyilvánították azt a 17 éves mexikói lányt, aki februárban nem megfelelő vércsoportú szívet és tüdőt kapott a transzplantáció során. A kórház közlése szerint több vizsgálat is azt mutatta, hogy a lánynak nincsenek agyfunkciói. Jesica Santillant pár órával később a lélegeztető gépről is lekacsolták az észak-karolinai Durham város klinikáján.

Két transzplantáció egy hónapon belül

Jesica Santillan két szív, és két tüdő átültetést hajtottak végre egy hónapon belül. Az első, február 7-i műtét során a "0 Rh+" vércsoportú lány "A Rh-" vércsoportú szerveket kapott, amelyeket a legyengült szervezett kilökött. A műtétet végző Dr. James Jaggers beismerte, hogy a műtét előtt nem ellenőrizte a vércsoportokat. Múlt hét csütörtökön egy második, immár a megfelelő vércsoportú szervek átültetésével próbálták meg rendbe hozni az első műtét tragikus tévedését. Másnap a Duke klinika azt közölte, hogy az átültetett szervek jól működnek, de az agyban életveszélyes vérzés és duzzadás lépett fel. Az orvosok megpróbálták lecsapolni a felgyülemlett folyadékot, de ez sem vezetett eredményre, adta hírül a CNN.

Késlekedett a kórház?

Mack Mahoney - aki két és fél éve egy alapítványt hozott létre a lány meggyógyítása érdekében - azt állítja, hogy az agykárosodás akkor lépett fel, amikor két műtét között gépek tartották életben a lányt. Szerint a hibás transzplantáció után a kórház többet törődött azzal, hogy eltitkolja a történteket, mint azzal, hogy megfelelő szerveket keressenek. A férfi azt állítja: a lány túlélhette volna a történteket, ha közel két hétig nem egy gépre kötve várakoztatják. A Duke kórház visszautasítja vádakat, szerintük ők a lehető legjobb ellátást biztosították a lánynak. Elmondták, hogy a második műtéttel mintegy 50 százalék volt Santillan túlélési esélye. Dr. William Fulkerston, a kórház igazgatója elmondta, hogy "nagyon sajnálják a történteket" és osztoznak a család fájdalmában".

A Santillan család három éve illegálisan telepedett át az Amerikai Egyesült Államokba Mexikóból, egy Guadalajara környéki faluból, elsősorban azért, hogy Jesicának az otthoninál jobb orvosi ellátást találjon. A család a hétfőre kitűzött boncolás eredményétől tette függővé, hogy indít-e jogi eljárást a kórház ellen, jelentette az MTI.