Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sártengerré váltak az utak Budapest egy részén

2006.06.22. 22:20
Budapest több kerületében felhőszakadás volt kora este, és olyan nagy mennyiségű csapadék esett le, hogy néhol elöntötte a családi-és társasházak pincéit, illetve garázsait is. A gondot az okozta, hogy a csatornarendszer nem képes elnyelni a hatalmas mennyiségű vízet.

Hatalmas felhőszakadás söpört végig Budapest délkeleti térségében csütörtökön este hét és nyolc óra körül, sok helyen még mindig bokáig ér a víz - jelentette a fővárosi tűzoltóság szóvivője. A közterület-felügyelet megkezdte a sártengerré vált utak megtisztítását.

Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője elmondta, az elmúlt órákban a XVI., a XVII. és a leginkább a XVIII. kerületben zúdult nagy mennyiségű csapadék az utcákra, de a X. és a XX. kerületből i nagy esőket jeleztek. A térségben jelenleg 14 tűzoltóraj dolgozik, eddig mintegy 80 bejelentés érkezett. Családi házak, társasházak pincéit, mélygarázsait öntötte el a víz, az anyagi kár tetemesnek mondható - fogalmazott a szóvivő.

A kárelhárításban szerinte az jelenti a problémát, hogy a csatornarendszer nem képes elvezetni a vizet. A tűzoltóság a csatornázási művek nagy teljesítményű szivattyús kocsijait várja a térségbe. "Amíg az árkok tele vannak vízzel, nem tudjuk megkezdeni a szivattyúzást. Ez több volt, mint felhőszakadás, ilyet még nem láttam" - fogalmazott a szóvivője. Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője hozzátette: "30 munkagéppel megkezdték a sártengerré vált utak megtisztítását. A szakemberek egész éjszaka takarítanak, a munka várhatóan reggelig eltart majd. Az óriási vízözönszerű esőzés és jégverés az aszfaltutakra hatalmas mennyiségű sarat, iszapot és agyagot hordott a domboldalakról, főleg a XVII. kerületi utcák egy része várt járhatatlanná".