Piroska
-2 °C
5 °C

Letoltnadrágos videók miatt rúgták ki a református diákokat

2006.02.13. 16:26
A hivatalos verzió szerint a sárospataki református kollégium három diákjának szülei, belátva, hogy gyermekük nem alkalmazkodott az intézmény viselkedési szabályaihoz, kérték az iskolavezetést, hogy bocsássa el a diákokat. Egy másik verzió szerint a fiúk mobiljukkal videózták egymást a WC-ben, amint letolják nadrágjukat.

Távoznia kellett három tizenegyedik osztályos diáknak a sárospataki református kollégiumból, egy videofelvétel miatt.

Az utolsó megnyilvánulás

A három diák a hivatalos indoklás szerint többszöri figyelmeztetés ellenére sem tudott megfelelni a kollégium által elvárt, több évszázados viselkedési rendnek. A Tiszáninneni Református Egyházkerület honlapján közzétett püspöki magyarázat szerint nincs szó kirugásról: "február 10-én három szülő írásban kérte gyermeke elbocsátását az intézményből. Kérésük hátterében az volt, hogy belátták, gyermekeik a sorozatos figyelmeztetések ellenére sem voltak képesek ahhoz az értékrendhez tartani magukat, amit az egyházi fenntartású iskola megkíván."

Csomós József, az intézményt fenntartó egyházkerület püspöke az ügy részleteit nem hozta nyilvánosságra, csupán annyit mondott, hogy az ügyben várhatóan élénk lesz a sajtó figyelme, mert a diákok kirívóan negatív magatartásának "utolsó megnyilvánulásának szexuális vonatkozása volt". A püspök szükségesnek tartotta leszögezni viszont, hogy nem homoszexualitásról, vagy zaklatásról volt szó.

Több felvétel készült

A HavariaPress hivatalosan meg nem erősített információi szerint az állhat az ügy hátterében, hogy a fiúk olyan videofelvételt készítettek egyikük telefonjával, amin egyik társuk nadrág nélkül látható a WC-ben. A több hónappal ezelőtt készített felvételeket iskolatársaiknak is mutogatták, de a történtekre csak akkor derült fény, amikor három másik, fiatalabb diák is hasonló felvételeket készített. Az utóbbiaknak a képeiről szerzett tudomást egy szülő, aki tájékoztatta az iskolavezetést a történtekről.

Ezt követően robbant ki a botrány, a fiatalok ugyanis feladták idősebb társaikat is, akiknek ezután távozniuk kellett a kollégiumból. Az érintett szülők azt állítják, hogy "erővel" távolították el a gyerekeiket a kollégium gimnáziumából. Rendőrségnek egyébként nincs tudomása semmilyen szexuális bűncselekményről ezért eljárást sem indítottak az ügyben. Az Index kereste a sárospataki gimnázium vezetését, de az intézményben azt a felvilágosítást kapta, hogy a püspöki közleményen túl nem kívánnak információt kiadni az történtekről.