Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Oroszországban halt meg egy SARS-os kínai

2004.01.09. 11:22
Atípusos tüdőgyulladásban vesztette életét egy kínai nő Oroszországban. Az asszony repülővel érkezett Kantonból, már a gépen rosszul lett. Oroszországban nem tudják a reptereken kiszűrni a fertőzötteket.
Atípusos tüdőgyulladásban (SARS) hunyt el egy kínai állampolgárságú nő Habarovszkban - közölték pénteken a távol-keleti orosz város egészségügyi hatóságai. Az asszony egy nemzetközi vonalon közlekedő repülőgépen utazott, amikor rosszul lett és eszméletét vesztette.

A gép pilótája ezért leszállási engedélyt kért a habarovszki repülőtér irányítótornyától. A súlyos beteget a légikikötőből szállították kórházba, de már nem tudtak segíteni rajta.

Nem szűrik az utasokat

Habarovszk és a dél-kínai Kanton között hetente egy utasszállító repülőgép közlekedik, és az orosz városba Kína más térségeiből is rendszeresen érkeznek légi járatok. Repülőterén azonban nincs olyan hődetektor, amely kiszűri a lázas utasokat. Ilyen berendezés az orosz-kínai határon egyelőre csak a blagovescsenszki vámhivatalban üzemel, ahol a szűrőn fennakadt kínaiakat visszaküldik, az oroszokat pedig a helyi egészségügyi szervek gondjaira bízzák.

A kínai nő halála kapcsán Habarovszk tiszti főorvosa elmondta: valós a vírusveszély a városban. Ezért óvintézkedéseket hoznak, de igyekeznek elkerülni, hogy hisztériát keltsenek a lakosság körében. A határokat nem zárják le, mint azt tavaly tették - fűzte hozzá.