Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vádat emelhetnek a buszt szétverő fradisták ellen

2004.06.25. 15:31
Garázdaság és rongálás, valamint súlyos testi sértés miatt folyt eljárás négy ferencváros-drukker ellen, akik tavaly októberben gyakorlatilag szétvertek a buszt. A rendőrség vádemelési javaslattal zárta le az ügyet.
Tavaly októberben Fradi-szurkolók egy csoportja nem tudta megemészteni csapatuk koppenhágai vereségét, és menet közben teljesen szétverték az őket Dániából hazaszállító buszt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya befejezte az ügyben a nyomozást és négy szurkoló ellen vádemelési javaslatot tett az ügyészségnél. A rendőrség T. Péter 26 éves, I. Alexander 20 éves, S. Sándor 26 éves budapesti, R. Gábor 25 éves győri lakosok ellen garázdaság és rongálás, valamint T. Péter ellen súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást - áll a rendőrség pénteken kiadott közleményében.

Garázdaság és rongálás

A négy fradista 2003. október 14. és október 16. között egy Koppenhágában megrendezett meccsre utazott. A mérkőzésre vascsöveket, botokat, vadászkést is vittek magukkal, ezeket azonban a dán rendőrök a stadion bejáratánál megtalálták és elkobozták.

A gyanúsítottak kifelé és a hazaúton is végig ittak, a sofőröket szidalmazták, hazafelé pedig már azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják, leszúrják őket. A jármű belsejében különféle dobozokat, flakonokat, cigarettacsikkeket dobáltak szét, a hűtőszekrény és egy másik szekrény zárját kiszakították, a mellékhelyiség ajtaját berúgták, a fejtámlákat és a függönyöket letépték, az autóbusz belsejét beszennyezték.

Súlyos testi sértés

A kiutazás napján I. Alexander a hegyeshalmi határátkelőnél beült az sofőrülésbe és rátenyerelt a dudárra, a sofőr rászólt, hogy hagyja abba, amin végül összevitatkoztak. Ekkor I. Alexander a sofőrt ököllel arcul ütötte, majd combját és derekát megrúgta. Németország területén T. Péter került szóváltásba ugyanazzal a sofőrrel, két alkalommal arcul ütötte őt, melynek következtében a férfi nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A gyanúsítottak és szurkoló társaik az utazás során az autóbuszban 1.000.000 forint kárt okoztak. A BRFK Vizsgálati Főosztálya az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti IX. kerületi Ügyészségnek.

A meccsen mellékesen 1:1 arányú döntetlen született, a koppenhágaiak tizenegyesekkel jutottak tovább az UEFA-kupa első fordulójából.