Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Aktivizálódtak a francia sátánisták

2006.02.06. 11:59
Kereszteket égettek és a sátán jelét, a 666-ot festették kápolnák falaira Nyugat-Franciaországban. A rendőrség összehangolt támadásra gyanakszik.

Tíz nap alatt öt keresztény kápolnát, temetőt és kálváriát rongáltak meg sátánisták a franciaországi Bretagne-ban, jelentette a Libération. Morbihan megye egy kis falvának temploma esett áldozatul hétvégén a sátánisták hadjáratának, akik miután elégették a kápolna keresztjét és betörték az ablakokat, a templom falára az ördög jelének számító 666-os számot és egy fordított keresztet rajzoltak.

Ez volt az elmúlt tíz napban az ötödik olyan rongálás Bretagne környékén, amely valamilyen keresztény szent hely ellen irányult.

A múlt héten hasonló sátánista jeleket találtak a régió egy templomának falán, s egy 1540-ben épült, műemlékké nyilvánított kápolna pedig szándékos gyújtogatás áldozatául esett. A rongálók itt is sátánista jellegű jeleket hagytak maguk után a leégett kápolna környéken. Vannes város püspöke, Raymond Centene és háromszáz hívő a kápolna helyén tartott vasárnap megemlékezést.

Egy másik breton megyében, Finistere-ben a múlt héten egy kilencszáz lakosú falu temetőjében található 432 sírból 63-at rongálták meg és a 666-as számmal jelöltek meg ismeretlenek, a közelben pedig egy kálváriára fordított fekete keresztet festettek.

Valamennyi rongálás kis falvak ritkán látogatott szent helyein történt, Morbihan prefektúrája szerint elképzelhető, hogy egyszerre. Mivel nagyon sok közös elem található az elkövetett cselekmények helyszínein, valószínűsíthető hogy a tettesek ugyanazok, állítja a prefektúra, melynek kérésére hétfőn a csendőrség és az önkormányzati képviselők végigjárják Bretagne vallásos helyeit és ellenőrzik, hogy történt-e máshol is sátánista jellegű rongálás.