Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Több ezer tonna kénsav szivárgott ki

2005.02.04. 08:14
A svédországi Helsingborgban tizenötezer tonna kénsav folyt ki egy vegyi üzem tartályából. A lakosságot a hatóságok arra kérték, hogy maradjanak otthon, a vegyvédelmi riadó reggel nyolcig tartott.

Több ezer tonna kénsav szivárgott ki pénteken hajnalban a dél-svédországi Helsingborg vegyi üzeméből, a hatóságok otthonmaradásra szólították fel a Stockholmtól hatszáz kilométerre lévő város lakosságát.

A balesetet a város szélén fekvő, finn tulajdonban lévő vegyi üzem egyik tartályának megrepedése okozta, jelenti a Reuters. A húszezer tonnás savtartályból akár tizenötezer tonna kénsav is kifolyhatott, erősítette meg a finn Kemira cég szóvivője. A vegyipari cég természetesen kompenzálni kívánja az üzemzavarból eredő károkat, bár azt egyelőre nem tudni, pontosan mekkora összegről lehet szó, tette hozzá a szóvivő

Mérgező gázfelhő

A kiömlött savból mérgező gázok (kén-oxidok) szabadultak fel, aminek következtében a kikötőváros felett mérgező felhő keletkezett. A gázok belégzése életveszélyes az emberi szervezetre, ezért a rendőrség arra kérte a város 85 ezres lakosságát, hogy egy ideig lehetőleg ne menjenek ki a szabadba, maradjanak otthonaik legnagyobb légterű helyiségeiben.

Az üzemből hat alkalmazottat kellett kórházba vinni légúti panaszokkal, a történteknek halálos áldozata nincs, mondta Charlie Nilsson, a város rendőrségének szóvivője. A hatóságok azonnal lezárták a vegyi üzem környékét, és az attól délre fekvő kikötői részt is, amerre a szél a gázfelhőt sodorta. A polgári védelem és a rendőrség reggel nyolcra lefújta a vegyvédelmi riadót, miután a kiömlött kénsav nagy része a tengerbe folyt, írja az Expressen svéd hírportál.

A kénsav (H2SO4)

A tömény kénsav színtelen, szagtalan higroszkópos (vízelvonó hatású) olajszerű, a víznél nagyobb sűrűségű, rendkívül maró hatású folyadék. Erős oxidáló hatása miatt heves reakcióba lép éghető és redukáló anyagokkal. Hevesen reagál bázisokkal és korróziv hatású a legtöbb közönséges fémre, gyúlékony ésvagy robbanásveszélyes gázt képezve. Szerves anyagokkal, vízzel is hevesen reagál, nagy hőfejlődés kíséretében. Hevítés következtében irritáló és mérgező gázok (kén-oxidok) képződnek.

A kénsav nagyon maró hatású a szemre, a bőrre és a légzőrendszerre, vízelvonó hatása miatt súlyos sérüléseket okoz. Gőzének belégzése tüdővizenyőt okozhat. Kiömlés esetén a veszélyeztetett területet ki kell üríteni.


Forrás: fjokk.hu