Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nagyobb az orvosok öngyilkossági kockázata

2008.05.12. 09:52
Az Egyesült Államok lakossága körében 100 ezer nőre 23, míg 100 ezer férfira 6 öngyilkosság jut a kormány legutóbbi adatai szerint.

Az amerikai orvosok körében a nőknél száz, a férfiaknál hetven százalékkal nagyobb öngyilkossági kockázatot talált egy korábbi felmérés, mint az átlaglakosságnál. Mivel a tendencia évek óta nem javul, az amerikai televíziós állomások e héten kezdik vetíteni a dokumentumfilmet, mely felhívja a figyelmet a jelenségre.

Az orvosok nemcsak mások életének megmentésében, de sajnálatos módon saját életük kioltásában is eredményesebbek. Az Amerikai Orvosi Szövetség két éve indította el az öngyilkosságok megelőzését célzó kampányát. Azt remélték, hogy a depressziójukat és más pszichiátriai problémájukat félelemből, vagy szégyenből eltitkoló orvosokat rá tudják bírni, hogy kérjenek segítséget.

Az öngyilkossági arány azonban nem változott az elmúlt két évben sem, továbbra is 300-400 orvos követ el öngyilkosságot évente az öngyilkosságok megelőzésére létrejött amerikai alapítvány (American Foundation for Suicide Prevention) adatai szerint. Ezért döntöttek úgy, hogy az amerikai pszichiáterek szakmai kollégiumával és egy antidepresszánsokat gyártó céggel közösen új programot indítanak. Ennek része a héten műsorra kerülő, Néma küzdelem című dokumentumfilm is.

Az Egyesült Államok lakossága körében 100 ezer nőre 23, míg 100 ezer férfira 6 öngyilkosság jut a kormány legutóbbi adatai szerint.

Öngygógyszerezés

Az átlagemberek öngyilkossági kísérlete legtöbbször sikertelen, míg az orvosok tudják, hogyan lehet eredményesen elkövetni az öngyilkosságot - mondta Erika Frank, aki az orvosok egészségi állapotát kutatja.

A depressziós orvosok gyakran alkalmaznak öngyógyszerezést, de nem mennek pszichoterápiára, mely segítene megbirkózniuk a háttérben lévő problémáikkal - véli Glenn Siegel, aki Chicago külvárosában vezet egy programot, mely szerfüggéssel, depresszióval és egyéb pszichiátriai problémákkal élő orvosokat kezel.

Dániában tavaly jelent meg egy tanulmány, mely több öngyilkosságot talált az orvosok között, mint húsz egyéb szakma képviselői, például ápolónők, gyári munkások, általános iskolai tanárok, cégvezetők és építészek közt.