Benedek
-4 °C
5 °C

Hibás tervezés miatt omlottak össze a szecsuani iskolák

2008.05.29. 14:42
A kínai közvélemény nyomására lefolytatott hivatalos vizsgálatok megerősítették a kezdeti gyanút, hibás tervezés és rossz alapanyagok használata miatt döltek össze tömegével az iskolaépületek a szecsuani földrengés után. A kormány most szigorú büntetéseket ígér.

Elavult technológiák alkalmazása és hibás tervezés miatt omlottak össze tömegével az iskolaépületek a május 12-i szecsuani (Sichuan) földrengés után, derítette ki a kínai kormány által elrendelt vizsgálat. A tervezési hiányosságok főleg az épületek földrengésállóságát befolyásolták.

A földrengés ráadásul akkor történt, amikor a diákok órán voltak, néhány másodperc alatt pedig lehetetlen volt a több ezer gyermeket kimenekíteni. A Szecsuan tartomány északi, hegyvidéki térségét megrázó földrengés idején, hétfő kora délután az osztálytermek tele voltak.

Csüjüanban (Juyuan) 900 gyereket, Mianjangban (Mianyang) ezer, Hanvangban (Hanwang) 200 gyereket temettek maguk alá a törmelékek.

kínai oktatási tárca ígéretet tett arra, hogy szigorú büntetésére számíthatnak azok, akik az iskolák gyenge minőségéért felelősek.

A csütörtök délben kiadott hivatalos adatok szerint a május 12-i természeti katasztrófában 68 516 ember vesztette életét. 19 350 embert nyilvánítottak eltűntnek, a sérültek száma 365 399. A kitelepítettek száma meghaladja a 15 milliót.