Piroska
-1 °C
5 °C

Tizenegy halott az amszterdami reptéren

2005.10.27. 08:33
Órákig megfékezhetetlenül égett az amszterdami Schiphol reptér fogdája. A börtönben főként drogfutárok és kiutasításra váró illegális bevándorlók voltak, mintegy háromszázötvenen. A leégett épületrészben 43-an voltak, tizenegyen életüket vesztették, 15-en, köztük tűzoltók, megsérültek.

Legalább tizenegy ember meghalt, tizenöt megsérült, amikor tűz ütött ki az amszterdami Schiphol reptéren, nem sokkal éjfél után. A tűz a reptér fogdájában tört ki, ahol többnyire drogfutárkodással gyanúsítottak raboskodtak, mintegy 350-en, jelentette a BBC.

A fogdában őrizték ugyanakkor a kiutasításra váró illegális bevándorlókat is. A tűz keletkezési helyén negyvenhárman tartózkodtak.

A kórházba szállított sebesültek között tűzoltók is vannak. A tüzet órákon át képtelenek voltak megfékezni a tűzoltók. A mentőalakulatok aggályai szerint további áldozatok lehetnek az épület romjai között.

A World News jelentése szerint a tűz eloltása óta a legtöbb sértetlen őrizetest már újra visszazárták celláikba. A tűzben megsemmisült épületrészben fogva tartottakat máshol helyezték el.

A tűz miatt kialakult káoszban három fogoly kísérelt meg szökést, de rövid időn belül elfogták őket, mondta el a Reutersnek a reptérhez közeli Haarlem polgármester-helyettese, Michel Bezuijen.

A tűz okait egyelőre nem ismerik. A holland igazságügyi minisztérium azonban máris vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, igazat állítottak-e azok a fogva tartottak, akik szerint a börtönőrök nem vették komolyan jelzéseiket a tűzről, jelentette a Reuters. Néhány fogoly szerint emiatt tört ki pánik a börtönben.