Piroska
-2 °C
5 °C

Schwarzenegger miatt változtatnának az amerikai alkotmányon

2004.12.05. 10:03
Az osztrák születésű színész miatt kampány több millió dolláros kampány indult az Egyesült Államokban, hogy kikerüljön az alkotmányból az a paragrafus, mely szerint csak az USÁ-ban született lehet az ország elnöke - tudósít a USA Today.
Az Egyesült Államok történelmének több mint két évszázada alatt csak néhány esetben tudtak változtatni az ország alkotmányán. Olyan esetekben sikerült végigvinni a módosításokat, mint a rabszolgaság eltörlése, nők szavazati joga, elnöki ciklusok kettőben való maximálása - írja a USA Today. Az alkotmányt csak tizenhétszer módosították 1791 óta, amikor a tíz kiegészítést csatolták hozzá Bill of Rights néven.

Manapság a huszonnyolcadik kiegészítés került az érdeklődés középpontjába az osztrák születésű exszínész, Arnold Schwarzenegger népszerűsége és politikai jövője miatt. A kaliforniai kormányzó támogatói közül többen felvetették, hogy meg kellene változtatni azt az alkotmányos kitételt, mely szerint csak az lehet az Egyesült Államok elnöke, aki az országban született. Ez ugyanis még a lehetőségét is elveszi annak, hogy Schwarzenegger elindulhasson az elnöki tiszzségért.

Nehézkes módosítás

Vajon a volt színész népszerűsége elegendő-e ahhoz, hogy megváltoztassák azt a szabályt, mely egyébként kéttucatszor vérzett már el - teszi fel a kérdést a USA Today. Feltehetően nem, de néhány kongresszusi tag és a kormányzó milliomos támogatóinak egy része nagyszabású kampányra készül. Érvelésük szerint azonos jogokat kell biztosítani a külföldön született amerikaiaknak is.

A külföldön született amerikai állampolgárokat csak ettől a joguktól fosztják meg, más korlátozás nincs velük szemben. Az Egyesült Államokban 12,8 millió honosított állampolgár él, évente több mint 400 ezren kapnak amerikai állampolgárságot, köztük 25 ezer olyan gyermek, akiket amerikaiak fogadnak örökbe.

Orrin Hatch szenátor egy éve beadott egy indítványt, mely szerint indulhatna az elnökválasztáson az, aki már húsz éve amerikai állampolgár. Arnold Schwarzenegger 1983-ban kaptam meg az amerikai állampolgárságot, és megtartotta az osztrák állampolgárságát is.

Az alkotmány megváltoztatásához az kell, hogy a kongresszusban és a szenátusban is megkapja a kétharmados többséget, illetve az államok háromnegyedében, vagyis 38 államban is ratifikálni kell.