Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fojtogató hőség Szicíliában

2007.06.26. 12:58
Maguktól kapnak lángra az erdők Szicíliában a tomboló hőség miatt. Palermót sűrű füst borítja, ami még elviselhetetlenebbé teszi a 42 fokos hőséget. Akadozik az áramellátás is.

Pokoli a hőség Olaszország déli részén. Szicília a legmelegebb, Cataniában 44,2 fokot, Palermóban 42-t, Siracusában 45 fokot mértek.

Olyan perzselő a hőség, hogy több ezer kisebb-nagyobb tűz lobbant fel Szicília területén öngyulladás következtében - még az éjszakai órákban is. A tüzek nyomán vastag füstfelhő takarta be Palermo több kerületét.

A fojtogató füst miatt számos lakos elhagyta lakhelyét a Borgo Nuovo és a Baida negyedben. Teljesen leégett a növényzet a Palermo-Catania autópálya mentén Buonfornello térségében.

Trapaniban egy hatvanéves férfi életét vesztette a városka egyik utcáján. A szívbeteg ember gépkocsivezetés közben lett rosszul a nagy hőségtől, és már holtan, autójának kormányára borulva találták a segítségére sietők. Százakat kellett kórházba szállítani az erős hőhullám miatt.

A légkondicionálók intenzív működtetése túlterhelte a villamos hálózatot, többször is megszakadt az áramellátás Palermo több negyedében. A nagy meleg miatt több szicíliai gyár és üzem hazaküldte dolgozóit, különösen a hegesztőket, az olvasztárokat és azokat, akiknek szabad ég alatt kellene végezniük munkájukat.