Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lelőtte támadóját a szolnoki háztulajdonos

2003.07.31. 13:04
Bár jogos önvédelem is lehetett, pillanatnyilag még emberöléssel gyanúsítja azt a szolnoki háztulajdonost a rendőrség, aki saját fegyverével végzett egy betörővel. A férfi maga értesítette a rendőröket és nem próbált elszökni, ezért szabad lábon védekezhet.
Agyonlőtte támadóját egy szolnoki háztulajdonos. A férfi otthonában tartott lőfegyverével lőtte le a baltával rátámadó betörőt csütörtökre virradó éjszaka. Tette után azonnal értesítette a rendőrséget is.

A kiérkező rendőrök a kertben találtak rá a vérző betörőre. A 41 éves hajléktalan férfihez mentőt hívtak, mire azonban a segítség a helyszínre ért, a férfi belehalt sérüléseibe.

Emberöléssel gyanúsítják

Bár akár jogos önvédelem is lehetett, a rendőrség emberölés gyanújával kezdett nyomozást. A háztulajdonos mindenben együttműködik a hatóságokkal - nyilatkozta az Indexnek Lengyel György, a szolnoki kapitányság szóvivője.

Együttműködik

"Nem változtatta meg a helyszínt, nem akart elszökni" - mondta Lengyel. A gyanúsított ezért az ügyészség egyetértésével szabad lábon védekezhet.

A rendőrök a helyszínen a betörő baltáját is megtalálták, azt majd a vizsgálatok állapítják meg, hogy a fegyver honnan származik.

Amerikában más a helyzet

A magyar jog szerint önvédelemre valaki csak akkor jogosult, ha élete ténylegesen veszélyben forog. Más a helyzet az angolszász jogban: a tulajdonjogot kiemelten védő szabályok szerint az Egyesült Államokban már akkor is jogos a fegyverhasználat, ha valaki a tulajdonos engedélye nélkül követ el birtokháborítást. Nagy-Britanniában hétfőn engedtek szabadon egy farmert, aki halálosan megsebzett egy az otthonába betörő 16 éves fiút.