Benedek
-5 °C
5 °C

Pszichiátrián találták meg Sebestyént

2005.06.21. 18:35
Nem találták a bírósági végrehajtók kedden azt a makói kisfiút, akit a bíróság döntése alapján Németországba akartak vinni, ott élő apjához. Az apa állítólag többször is bántalmazta a neki ítélt gyermeket, aki nem akar visszatérni hozzá. Sebestyén a nagyszülei szerint hétfőn pánikrohamot kapott és egy pesti kórház pszichiátriai osztályára került.

Ma sem vitték Németországba azt a makói kisfiút, akinek mára rendelte el a bíróság a kiadatását. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szemtanúja volt annak, hogy a gyermek délelőttre tervezett átadására hiába jöttek a makói házhoz a bírósági végrehajtók az apa ügyvédjével. Később a rendőrök is megjelentek, de a gyermeket a nem találták meg.

A HavariaPress információi szerint Sebestyén hétfő délután rosszul lett, és pánikrohamot kapott a kényszerű utazás miatt. Ezért édesanyja orvoshoz vitte, majd nagymamája Pestre szállította pszichiátriára. Az édesanya az MTI-nek azt mondta, hogy a gyermeket a nagymama vitte el hétfő délután, amikor a kisfiú pánikrohamot kapott.

Sebestyénnel állítólagos idegösszeomlása idejént a Duna TV forgatott riportot. A tévéstáb szerkesztője az RTL Klub Híradójának elmondta, hogy Sebestyén a felvétel idején nem tűnt zaklatottnak. Mi több, amikor nagymamája a gyerek idegösszeroppanására hivatkozva leállíttatta a felvételeket, Sebestyén a stáb egyik kameraállványával játszadozott.

Az RTL Klub megszólaltatott egy pszichiáternőt is, aki a nap folyamán találkozott Sebestyénnel. A doktornő elmondása szerint Sebestyén "zaklatott", de ez az adott esetben normális. Sebestyén édesanyja már a pszichiátrián van, ahová várják édesapját is, hogy az orvosokkal együtt egyeztethessenek sorsáról.

Nem találták

A kisfiú kiadatását édesapja kérésére rendelték el. Az édesanyjával és nagyszüleivel Makón élő gyerek már korábban többször azt nyilatkozta, hogy nem akar Németországba menni. A válófélben lévő szülők eredetileg a bonni családjogi bíróságon egyeztek meg arról, hogy a fiú és testvére tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönthessen. Az anya azonban megszegte a megállapodást, amikor idén a húsvéti szünetre Magyarországra hozta a gyermekeket, majd nem vitte vissza a megbeszélt időre. Az apa és a német hatóságok erre hivatkozva kérték a gyermek kiadatását; Magyarországon ez alapján jogerős bírósági határozat született arról, hogy a gyermeket vissza kell vinni édesapjához. A gyermek kiadatására elvileg a Makói Városi Bíróság jogosult. A makói bírák azonban elfogultságot jelentettek be, ezért a megyei bíróság a Szegedi Városi Bíróságot jelölte ki eljáró bíróságnak.

"A kisfiú holmiját, orvosi jelentéseit és okleveleit összecsomagoltatták velünk. Jegyzőkönyvbe vették, hogy nem tudjuk hol tartózkodik a gyerek" - mondta el a kisfiú nagyapja az MTI-nek. Bálint Béla hozzátette, a rendőrség annyit közölt, ha kedden délig nem kerül elő a gyerek, és a rokonok nem adják meg a nagymama elérhetőségét, akkor nemzetközi körözést adnak ki. "Én nem akarom megadni" - jelentette ki a nagyapa.

Egyelőre nem körözik

Toronykőy Márta, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az Index érdeklődésére elmondta, hogy nem adtak még ki körözést a gyermek után, azonban ezt a végrehajtó bármikor indítványozhatja. Szerettük volna megkérdezni a történtekről a bírósági végrehajtókat is, de megkeresésünkre csupán annyit közöltek, hogy semmilyen formában nem nyilatkoznak.

A bírósági végzést június elején kapta kézhez a család, a határozatnak elvileg rendőri erővel is érvényt szerezhetnek. Az anya, Zombori Krisztina ellen büntetőeljárás indult kiskorú elhelyezése megváltoztatásának vétsége miatt. Korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy "nincs már semmilyen eszköz a kezemben, oda kell adnom a gyermekem".

Verte az apa?

Több tanú is állítja, hogy az apa egy katonai szíjjal rendszeresen verte a fiút, valamint, valamint fürdetéskor forró vízzel locsolta le a gyereket. A tizenegy éves kisfiú június 17-én feljelentést tett apja ellen a Makói Rendőrkapitányságon bántalmazás miatt, a rendőrség megtette a szükséges jogi lépéseket.

Hétfőn nyílt levélben fordult Göncz Kinga, Lamperth Mónika és Petrétei József miniszterekhez Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője a makói kisfiú ügyében. Sándor Klára arra kérte őket, hogy "hogy az ügy alapos kivizsgálásáig és megnyugtató rendezéséig halasszák el a kisfiú kiadatását".