Kétmilliót követel az ártatlanul elítélt mozgáskorlátozott férfi

2001.10.15. 10:42
Egy félig béna férfi kétmillió forint nem vagyoni kártérítést követel a Legfőbb Ügyészségtől és a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól, amiért ártatlanul, tárgyalás mellőzésével többször is elítélték. A tettesek ugyanis személyi igazolvány híján csak úgy bediktálták a nevüket, amit a rendőrök elhittek. Ezek után az ügyészség vádolt, a bíróság pedig ítélt.
Igencsak meglepődött Sebestyén Imre, amikor levelet kapott a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól, hogy rongálás vádjában bűnösnek találták, és tárgyalás mellőzésével két év próbára bocsátották. A bíróság szerint a félig béna férfi 1998 júliusában átmászott a kőbányai Borászati Kutató Intézet kerítésén, majd az épületbe bejutva összetört egy laboratóriumot. A rendőrök óriási sikerként könyvelhették el, hogy még a helyszín közelében sikerült elfogniuk a tettest, mivel a jól végzett munka után egy közeli padra dőlt le, ahol az egyenruhások ébresztették fel.

Egy kocsma ajtaját is szétrúgta

Agyvérzés miatt a félig megbénult férfi járni sem tud
Az 1993-ban agyvérzést kapott férfi csak járókerettel tud közlekedni, azzal is nehézkesen. Úgy látszik, ez nem akadályozta meg abban, hogy egy zuglói kocsma ajtaját szétrúgja, és egy húszcentis késsel riogassa a járókelőket. Ezt 1999 májusában újabb két év próbára bocsátással jutalmazták, természetesen tárgyalás mellőzésével. Nem sokkal később újabb végzést hozott a postás, miszerint a Remete-hegyen betört egy víkendházba, de a rendőrök tetten érték. Lopás kísérlete miatt ekkor egy év próbára bocsátották.

A rendőröket elmarasztalták

Az első két ítélet után az országos rendőrfőkapitány vizsgálatot rendelt el. Két rendőrt parancs hanyag teljesítése miatt figyelmeztetésben is részesítettek, amiért az elkövetők személyi igazolvány híján csak bediktálták a nevüket, ők pedig elhitték. Gönczöl Katalin, az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként szintén megállapította, hogy a büntetőeljárás során súlyosan megsértették Sebestyén Imre alkotmányos jogait. A bíróságot és az ügyészséget azonban nem terheli felelősség.

Helyszíni tárgyalás a polgári perben

Helyszíni tárgyalás székkel, asztallal és ággyal
A mozgáskorlátozott férfi jelenleg arra vár, hogy a perújítás során a betörés vádja alól is felmentsék, ahogy tették az első két eset után is. Addig is kétmillió forint nem vagyoni kártérítést követel a Legfőbb Ügyészségtől, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányságtól. Hétfő délelőtt helyszíni tárgyaláson hallgatták meg, mert súlyos betegsége miatt nem tud megjelenni a bíróság előtt. A most ötvenéves férfi beszélni is alig tud, így nyilatkozatára jóformán csak rábólintott. Az ügyészség jogi képviselője viszont kifejtette, hogy a hatályos jogszabályok alapján jártak el, a rendőrség által elkészített nyomozati iratokból dolgoztak, így nem terheli felelősség őket. A BRFK ügyvédje nem tudott mivel védekezni. A per legkorábban 2002 tavaszán folytatódik.

Évente egy-két hasonló eset lehet

Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője az Indexnek elmondta: ügyészi indítványra, egyszerűbb bűncselekményeknél van lehetőség a tárgyalás mellőzésére. Ilyenkor az iratok alapján dönt a bíróság, de legfeljebb egy év felfüggesztett szabadságvesztés szabható ki. Évente egy-két alkalommal előfordulhat, hogy ártatlanul ítélnek el valakit, ha a rendőrség nem állapítja meg pontosan a vádlott személyazonosságát. Az ítélet kézbesítésekor azonban minden kiderül - hangsúlyozta Sándor Zsuzsa.