József, Bánk
-6 °C
0 °C

Lottóadósságra ment a BRFK-s kártérítés

2001.11.22. 12:18
Lottóadósságát rendezte hirtelen jött félmillió forintjából Sebestyén Imre rokkantnyugdíjas. A félig béna férfinek a BRFK futára fizette ki ezt az összeget nem vagyoni kártérítés címén, amiért a bíróság tárgyalás mellőzésével többször is ártatlanul ítélte el őt.
Peren kívüli egyezséggel részben ért véget, részben pedig folytatódik Sebestyén Imre budapesti rokkantnyugdíjas a Budapesti Rendőrfőkapitányság és a Legfőbb Ügyészség elleni kártérítési pere. A rendőrség ugyanis elismerve mulasztását fizetett, az ügyészség azonban vétlennek érzi magát, ezért nem. Sebestyén azért követelt kétmillió forintos nem vagyoni kártérítést hatóságoktól, mert ártatlanul ítélte el őt háromszor is a bíróság.

Sebestyén Imre
A férfi kálváriájával már részletesen foglalkozott az Index. A hazai bírósági gyakorlatban szinte példátlan módon mind a három alkalommal tárgyalás mellőzésével bocsátották egy, illetve kétszer két év próbára Sebestyén Imrét.

A bíróság szerint a félig béna férfi 1998 júliusában átmászott a kőbányai Borászati Kutató Intézet kerítésén, majd az épületbe bejutva összetört egy laboratóriumot. Az 1993-ban agyvérzést kapott férfi csak járókerettel tud közlekedni, azzal is nehézkesen. Ám a rendőrség korábbi álláspontja szerint ez nem akadályozta meg abban, hogy egy zuglói kocsma ajtaját szétrúgja, és egy húszcentis késsel riogassa a járókelőket. Ezt 1999 májusában két év próbára bocsátással jutalmazták, tárgyalás mellőzésével.

Nem sokkal később újabb végzést hozott a postás, miszerint a Remete-hegyen betört egy víkendházba, de a rendőrök tetten érték. Lopás kísérlete miatt ekkor egy év próbára bocsátották.

Minden perben felmentve

Az évek óta agyvérzés folytán félig béna férfit kétszer rongálásért, egyszer lopás kísérletéért ítélte el a bíróság. Sebestyén Imre perújítást kezdeményezett, mikor kiderült számára, hogy elmarasztalták ártatlanul, s már mindhárom esetben meg is született a felmentő ítélet.

A kártérítési per legutóbbi tárgyalási napján az ügyészség azért tartotta vétlennek magát, mert a rendőrség nyomozati irataiból dolgozott, melynek valóságtartalmát nem volt oka kétségbe vonni. A rendőrség ügyvédje viszont nem tudott magyarázatot adni a történtekre.

Pereskedés helyett megegyezés

Mégis meglepődött Sebestyén Imre, amikor a remdőrség egy peren kívüli egyezséget tartalamzó levelet küldött a címére. A rendőrség ebben elismerve felelősségét a történtekért azt javasolta, félmillió forint nem vagyoni kártérítést fizetnek, ha a Sebestyén visszavonja a BRFK elleni keresetét.

A kispénzű rokkantnyugdíjas a hosszas pereskedés helyett elfogadta a rendőrség ajánlatát, de egy pontban mégis javasolta módosítani a dokumentumot. Pusztán a kifizetés módját akarta megváltoztatni, hogy ne kelljen még csak a postáig se elmennie járókeretével a pénzért, így a rendőrség a posta helyett futárja útján készpénzben fizette ki a kártérítési összeget.

Szűkszavú rendőrség

A BRFK sajtóosztálya megkeresésünkre néhány szavas válasszal intézte el kérdéseinket. Arra a felvetésünkre, hogy gyakori-e a az ilyen perekben a kiegyezés, tömören annyit feleltek: nem. Arra a kérdésünkre, hány alkalommal fordult elő az utóbbi években, hogy elismerték mulasztásaikat és fizettek, azt felelték kevés alkalommal. Arra a kérdésre, hogy mi módon állapították meg a kifizetett összeget azt válaszolták: a bírósági gyakorlatnak mgfelelően.

Pár nap alatt elfogyott a kártérítés

Sebestyén Imre néhány napja vehette át otthonában a rendőrségtől kapott kártérítési összeget. Az Indexnek adott nyilatkozatában kifejtette, hogy számított az ügy számára kedvező kimenetélére, de arra nem, hogy ilyen hamar pénze lesz a pereskedésből.

Gyorsan hozzátette: nem is olyan sok az az ötszázezer forint, amit kapott, mert már el is fogyott. "Lottóadósságomat törlesztettem, és a közelgő ünnepek miatt vettem pár ajándékot a szeretteimnek" - foglalta össze tömören félmilliója sorsát Sebestyén.

A per folytatódik

A per a Legfőbb Ügyészség ellen tovább folytatódik, mert az ügyészség eddig nem tett semmilyen ajánlatot a rokkantnyugdíjasnak, ő viszont úgy érzi, az ügyészség is "sáros" meghurcoltatásáért.