Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pénzbüntetés a feledékeny szívsebésznek

2002.03.20. 06:16
Félmillió forint pénzbüntetésre ítélt a Csongrád Megyei Bíróság kedden egy szívsebészt, akiről bizonyítottnak látta, hogy műtét közben tűt felejtett egy csecsemő mellkasában. A szakértői vélemény szerint nincs okozati összefüggés a bentfelejtett tű és a csecsemő halála között.
A Szegedi Városi Bíróság korábban pénzbüntetést szabott ki, amely ellen a vádlott és védője fellebbezett. Újabb bizonyítási eljárások után a megyei bíróság is vétkesnek találta a sebészt és helybenhagyta az első fokú ítéletet, amely ezáltal jogerőre emelkedett.

A csecsemő meghalt

A vádirat szerint Szécsi János sebész, szívsebész, a szegedi orvostudományi egyetem önálló szívsebészeti osztályának volt vezetője 1998 nyarán úgynevezett korrekciós műtétet végzett egy háromhetes csecsemőn, akinek veleszületett szívfejlődési rendellenessége volt.

A csecsemő állapota a műtét után néhány órával romlott, mellkasát ismét fel kellett nyitni, de életét az újabb beavatkozással sem tudták megmenteni, még aznap meghalt.

A szakértő szerint nincs összefüggés

A boncolás során a szív bal pitvarának hátsó részénél egy három centiméter hosszú fonallal egybekötött tűt találtak, amelyet a vádirat szerint a vádlott felejtett a csecsemő testében. A szakértői vélemény szerint a testben hagyott tű és a halál beállta között nem volt okozati összefüggés.

Az első fokú bíróság tavaly ősszel azt az álláspontot képviselte, hogy Szécsi János hanyagságával foglalkozási szabályszegést követett el, vagyis a műtét során nem a tőle elvárható figyelemmel és körültekintéssel járt el. Ezért foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az orvost. A megyei bíróság is bizonyítottnak látta a sebész bűnösségét, ezért kedden helybenhagyta a városi bíróság ítéletét.