Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Sebestyén elindult Németországba

2005.06.22. 07:58
Lezárult a Németországban élő apjának ítélt, de Magyarországra hozott makói kisfiú ügye. Kedden késő este az apa a pszichiátrián szedte össze Sebestyént, akit nagyanyja menekített oda. Egy jogvédő szervezet szerint az apát a Duna Tv munkatársai fuvarozták a pszichiátriára, és velük ment Sebestyén is - kettőjüket később a televízió székházába fuvarozták.

Elindult az autó Németországba Zombori Sebstyénnel kedd este fél tizenegykor, miután az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet orvosai nem látták indokoltnak az állítólag pánikrohammal küzdő kisfiú kezelését, adta hírül az MTV Nap-kelte című műsora.

A közszolgálati tévé információi szerint szabadságát megszakítva hazajött az intézmény igazgatója, és egy óra múlva Sebestyént kiengedték a kórházból. A bírósági végrehajtót saját kérésére két rendőr biztosította a helyszínen.

A Blikk úgy tudja, az orvosok ugyan nem akarták kiadni a fiút, de az apa saját felelősségére elvitte. Szemtanúk szerint Sebestyén az apja nyakába ugrott, amikor meglátta. Az MTV tudósításában az anya métereket szaladt a távolodó kocsi után, azt kiabálva: "Sebi! Szeretlek!"

"Önként ment el"

A gyermek önként, befolyástól mentesen hagyta el édesapjával az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, ahol megállapították, hogy a gyermek ott tartózkodásának semmilyen indoka nem volt - mondta Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke.

A pszichiátriai intézet vezetője ugyanakkor szerdai sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy a végrehajtók agresszíven léptek fel. Ebben a helyzetben azt kellett mérlegelni, hogy a gyermek számára mi a legkedvezőbb megoldás; mivel barátságosan viselkedett apjával szemben, az intézet munkatársai úgy döntöttek, hogy megengedik a gyermek elvitelét, amire állapota is lehetőséget adott - mondta el.

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint vitatható volt a civil szervezetek szerepe a makói kisfiú ügyében. A gyermek érdeke ellenében történtek a dolgok - jelentette ki, hozzátéve: kérték, hogy Németországban fokozottabban figyeljenek oda a családra. Egyben a média szerepét is kifogásolta: "borzalmas volt látni, hogy a gyerekre az állandó szereplések egyre nagyobb lelki terhet róttak".

A 11 éves makói kisfiúért kedd délelőtt mentek el a végrehajtók, hogy érvényt szerezzenek a bíróság jogerős ítéletének, amely szerint Sebestyén Németországban élő apját "illeti". Később a rendőrök is keresni kezdték, de nem találták meg Sebestyént. Időközben kiderült, hogy a fiú düh- és pánikrohamot kapott, ezért nagyanyja előző éjjel a pszicihátriára vitte. Sebestyénnel éppen a Duna Tv forgatott riportot az állítólagos rosszullét idején, de a fiú nem tűnt zaklatottnak, sőt, amikor a nagymama a roham miatt leállította az interjút, a gyerek az egyik kameraállvánnyal játszadozott.

Eljárás indult az anya ellen

A fiú Magyarországon élő édesanyja elvileg húsvéti vakációra hozta haza gyermekét 2004-ben, de nem vitte vissza Németországba. Sebestyén arról számolt be, hogy apja szíjjal verte, és fürdés közben forró vízzel locsolta le. A fiú június 17-én feljelentést is tett apja ellen a makói rendőrségen, amely meg is tette a szükséges lépéseket. Az apa a Blikknek cáfolta az állításokat, és azt mondta, nagyon jó kapcsolata van a gyerekkel, "ha voltak is rajta sérülések, azokat nem én okoztam".

A válófélben lévő szülők eredetileg a bonni családjogi bíróságon egyeztek meg arról, hogy a fiú és testvére tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönthessen. Az apa és a német hatóságok erre hivatkozva kérték a gyermek kiadatását; Magyarországon ez alapján jogerős bírósági határozat született arról, hogy a gyermeket vissza kell vinni Németországba. Az anya, Zombori Krisztina ellen büntetőeljárás indult kiskorú elhelyezése megváltoztatásának vétsége miatt. Korábban azt mondta, "nincs már semmilyen eszköz a kezemben, oda kell adnom a gyermekem".

Kivizsgáltatnák a Duna Tv szerepét

"Emberi jogainak sárba tiprásával" adták át Sebestyént apjának, "akitől félt, reszketett", áll a Női és Gyermekjogi Központ Alapítvány közleményében, amelyet a hírre reagálva adtak ki szerdán. Álláspontjuk szerint a fiút olyan körülmények között vitték el, amelyek "egy harmadik világbeli diktatúrára emlékeztettek. A gyermeket felfegyverzett rendőrök és szekrénynyi méretű végrehajtók" vették körül, és egy zárt helyiségbe vitték "apjával együtt, aki az elmúlt 14 hónapban nem volt hajlandó Sebestyénnel kommunikálni". A jogvédők közlik, hogy kérésük ellenére a kiadatásnál nem lehetett jelen a gyermeket képviselő jogász, és hogy a szülői felügyeleti joggal rendelkező édesanyát nem tájékoztatták arról, hogy a gyerekkel mi történik, hová viszik. A szervezet nehezményezi, hogy az orvos kizárólag az apával tárgyalt a gyermek állapotáról és további sorsáról.

A közleményben írtak szerint Sebestyén apját a Duna Tv munkatársai szállították a helyszínre, és a kocsiban ülők közül ketten is rendőrigazolványt mutattak fel. A fiút és apját ezután a televízió székházába szállították, ahol exkluzív interjút adtak.

A Női és Gyermekjogi Központ kéri a belügyminisztert, hogy járjon utána: rendőrök vagy tévések ültek-e a kocsiban. Az ORTT-t és a Duna Tv vezetőségét pedig arra kérik, vizsgálják ki, milyen szerepet játszottak az újságírók Sebestyén kiadatásában.