Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Golyóálló gyerekülést terveztek Izraelben

2002.06.06. 12:17
A palesztin öngyilkos merényletek új termékek forgalmazására ösztönözték az izraeli biztonságtechnikai cégeket. Ugyanakkor számos cég éppen a terrortámadásoktól tartva maradt távol a tel-avivi biztonságtechnikai kiállítástól.
Az elmúlt húsz hónap véres terror cselekményeinek hatása jól tükröződik a szerdán megnyílt tel-avivi biztonságtechnikai kiállításon. Az öngyilkos merényletek, lövöldözések és autóba rejtett pokolgépek újraalkották az anyák mindennapi szükséges felszereléséről alkotott elképzeléseket is. Így születtek meg a golyó- és repeszálló gyermekülések. Az izraeli Kata cég páncélozott gyermekülésének tömege körülbelül 35 kg, és mintegy 320 ezer forintnak megfelelő összegért szerezhető be. Az ülés nem nyújt teljes védelmet, csak az oldalról és hátulról érkező támadásoktól képes a fejet és a testet megvédeni.

A high-tech és a kutyák holtversenyben

Nagy a kínálat mini-kamerák és röntgennel felszerelt mini-robotokból is, amelyek a nyilvános helyeken elrejtett pokolgépeket derítenek fel. A számítógéppel egybeépített kamerák akkor is riadóztatják az őröket, ha egy autó túl hosszú ideig parkol egy nagykövetség, vagy repülőtér előtt. Emellett hagyományos módszerek, azaz a keresőkutyák alkalmazását is erősen ajánlják a kiállítók.

A biztonságiak merényletektől tartottak

Ugyanakkor az általában igen látogatott rendezvénytől több ezer biztonságtechnikai szakértő és cég maradt távol az idén, mert palesztin terrortámadásoktól tartanak. A megszokott mintegy 3000 kiállító helyett most csak 500-an jelentek meg. A szervezők így is kénytelenek voltak saját költségükre biztosítani ezeket a cégeket, mert a legtöbb európai és amerikai biztosítótársaság nem vállalta ezt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!