Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Tizedik áldozatánál tart a moszkvai sorozatgyilkos

2003.07.21. 13:42
Négy fiatal nő holttestére bukkantak a hét végén Moszkvában, s ezzel tízre nőtt az orosz fővárosban július eleje óta hasonló módon meggyikolt lányok száma. A hatósági pszichiáterek hozzáfogtak a sorozatgyilkos jellemrajzának kidolgozásához; feltételezésük szerint egy megnyerő külsejű és modorú, ám pszichikailag súlyosan beteg, fiatal, legfeljebb negyvenes évei elején járó férfit kell keresni.
A rendőrség - a Rosszijszkaja Gazeta hétfői beszámolója szerint - nem zárja ki azt, hogy a hét végi esetek valamilyen módon kapcsolódnak a hónap eleji gyilkosságsorozathoz, amelyben két hét alatt Moszkva északi és északkeleti városrészeiben négy fiatal nőt fojtottak meg.

Megnyerő pszichiátriai eset

Korábbi rendőrségi közlés szerint valószínűleg egy őrült sorozatgyilkosról van szó, a nyomozók szerint a gyilkosságok helyszíneinek közelsége és az elkövetés azonos módja ugyanis szinte kétséget kizáróvá teszi, hogy ugyanaz a személy követte el a bűncselekményeket. A hatósági pszichiáterek hozzáfogtak a sorozatgyilkos jellemrajzának kidolgozásához; feltételezésük szerint egy megnyerő külsejű és modorú, ám pszichikailag súlyosan beteg, fiatal, legfeljebb negyvenes évei elején járó férfit kell keresni. A hét végén megtalált négy lány közül egyet megfojtottak, háromnak koponyasérülés okozta a halálát.

Az ügyészség közölte: még nem tudja megerősíteni a sorozatgyilkosról szóló elméletet, de azt - több egyéb verzió mellett - nem is vetették el. Rendőrségi források mindenesetre megjegyezték, hogy az elkövető nem veszi el áldozatai ékszereit, következésképp nem rablógyilkosságok történtek.

A gyilkosságokról címlapján beszámoló Izvesztyija szerint egész Moszkva egy elvetemült sorozatgyilkosról beszél, s az ügyészség nem hajlandó elismerni, hogy ugyanaz az elkövető, pedig a bűncselekményeket szinte azonos módon hajtották végre.

A lap hozzáteszi: a moszkvaiak a rémisztő gyilkosságsorozat ellenére sem változtatnak szokásaikon, továbbra sem adják fel például parkbeli sétáikat vagy az éjszakai kutyasétáltatást.