Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Háromszoros életfogytiglan a sorozatgyilkos rendőrnek

2003.09.09. 21:18
Háromszoros életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ukrajna történetének egyik legkegyetlenebb gyilkosát, egy volt rendőrt, aki bizonyíthatóan 19 embert, köztük négy rendőrt és egy "zavaró tanúnak" minősített 12 éves kislányt ölt meg, hogy "megbosszulja elszenvedett megaláztatásait".
Szerhij Dovzsenkót az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol bírósága mondta ki bűnösnek az 1999 áprilisa és 2002 májusa között a városban sorozatban elkövetett gyilkosságokért. Dovzsenkót 1998-ban egyszer már letartóztatták és megvádolták egy helyi üzletember, valamint egy önkormányzati alkalmazott meggyilkolásával, de akkor szabadon engedték, mert az ügyészség nem tudta bizonyítani bűnösségét - írta kedden az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

Az ügyvéd inkább a terrorizmus vádját választaná

A 30 éves férfi, aki valamennyi áldozatával lőfegyverrel végzett, Ukrajna történetében a második leghidegvérűbb gyilkos Anatolij Onoprienko után, akit 1999-ben halálra ítéltek 52 ember, köztük 10 gyermek megölése miatt. Dovzsenko ügyvédje kedd este bejelentette: fellebbezni fog a határozat ellen, egyúttal azt követelte, hogy védencét "terrorizmus" miatt ítéljék el. "Dovzsenko a rendőröknek akart ártani, azt akarta, hogy elveszítsék munkahelyüket, ezért döntött úgy, hogy elhinti a terrorizmus magvát a lakosság között" - mondta Igor Nadolko ügyvéd.

A másodszor tavaly májusban elfogott Dovzsenko azt vallotta: a gyilkosságokkal meg akarta bosszulni, hogy 1997-ben elbocsátották a rendőrségtől. A férfit előzőleg meggyanúsították, hogy rablótámadás során lelőtt egy biztonsági őrt, amit végül nem lehetett bizonyítani. Noha tisztázódott a gyilkosság vádja alól, nyolc hónapot mégis rács mögött kellett töltenie okirat-hamisítás miatt.

Bosszú

Az AFP francia hírügynökség beszámolója szerint a zömök testalkatú, egykori kiváló bokszoló - akit munkatársai csak buldog néven emlegettek - egy ukrán újságnak úgy nyilatkozott, hogy bosszúja - még az ártatlanokat sújtó is - a rendőrök "embertelen viselkedésének" következménye, akik számtalanszor megverték fogva tartása és a kihallgatások alatt. Ez az ügy "kettétörte az életemet" - fejtegette az újságnak a magányos, elvált férfi, aki arról beszélt, hogy el akarja olvasni Monte-Christo grófjának, Alexandre Dumas bosszúálló hősének történetét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!