Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Bíróság előtt a Los Angeles-i sorozatgyilkos

2007.05.01. 12:50
Tizenegy ember megölésében mondta ki bűnösnek az esküdtszék a 40 éves Chester Turnert Los Angelesben hétfőn, és a sajtó szerint az ügyészség halálbüntetést indítványoz majd.

A The Los Angeles Times beszámolója szerint Turner 1987 és 1998 között a város egyik szegénynegyedében megölt tíz asszonyt, és áldozatául esett az egyikük magzata is. A legtöbb nő hajléktalan, vagy prostituált volt, s a tettes megerőszakolta, majd puszta kézzel - illetve néhány esetben egy dróttal - megfojtotta őket.

A háromhetes tárgyalás során kiderült, hogy Turner, aki kábítószerekkel kereskedik, többnyire kihalt sikátorokba vonszolta áldozatait. Mivel egyetlen gyilkosságnak sem volt szemtanúja, az ügyészség a vádat leginkább DNS-nyomokra - köztük spermamaradványokra - alapozta. A védelem azt hozta fel, hogy a nők a dílernek rendszerint szexuális szolgáltatásokkal "fizettek" a kábítószerekért, s ezért a sperma nem szolgálhat bizonyítékul a gyilkosságokra.

A nyomozó hatóságok a DNS-nyomok elemzése során jutott el Turnerhez - aki akkoriban nemi erőszak miatt nyolc éves börtönbüntetését töltötte -, egy újabb keletű adatbank útján, amelyben a bűnözők genetikai "ujjlenyomatait" őrzik. A DNS azonosítása nyomán szabadon is bocsátottak egy férfit, akit tévesen ítéltek el a gyilkosságok miatt, s aki addigra már tíz évet leült az életfogytiglani büntetéséből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!