Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Életfogytiglanra ítélték a Green River-i gyilkost

2003.12.19. 07:00
Életfogytiglani börtönre ítélték az Egyesült Államok legtöbb áldozatot szedő sorozatgyilkosát, aki másfél évtized alatt 48 nőt fojtott meg. Az 54 éves autófényező mindenekelőtt prostituáltakra és egyedülálló, családjukat elhagyó nőkre vadászott.
Az ítéletet csütörtökön monsta ki Washington államban egy seattle-i bíróság. A per során végig szenvtelen Garry Ridgway az ítélethirdetés előtt könnyeivel küszködve kérte az áldozatok hozzátartozóinak a bocsánatát.

Az 54 éves autófényező mindenekelőtt prostituáltakra és egyedülálló, családjukat elhagyó nőkre vadászott, és néhány holttestet a Seattle városához közeli Green River folyóba dobott. A Green River-i gyilkosként elhíresült Ridgway azért menekülhetett meg a halálos ítélettől, mert az államügyésszel idén tavasszal kötött vádalkuban teljes feltáró vallomást és együttműködést ígért a gyilkosságok felderítéséhez és a hiányzó holttestek felkutatásához.

A Seattle környékét rettegésben tartó férfi utolsó bevallott gyilkosságát 1998-ban követte el. A fojtogató novemberben úgy vallott, hogy olyan sok nőt ölt meg, hogy a végén már maga is összekeverte őket. Csütörtökön sajnálkozását fejezte ki azok miatt a "hölgyek miatt, akiket nem találtak meg."

Ridgway a gyilkosságokat vallomása szerint azért követte el, mert gyűlölte a prostituáltakat, s nem akart fizetni szolgáltatásaikért. Otthonában, vagy kisteherautójában közösülés közben fojtotta meg őket. Úgy vélte, áldozatai senkinek sem fognak hiányozni, ezért biztonságban érezte magát.

A rendőrség évekig hiába nyomozott a Green River-i fojtogató után, s noha egy idő után Ridgwayre vetült a gyanú árnyéka, bizonyítékot sokáig nem találtak. 2001-ben egy DNS-elemzés megállapította, hogy Ridgway 1987-ben vett nyálmintájában és az első áldozatokban talált spermában a DNS-anyag megegyezik. Az ügyészek közlése szerint Ridgway 60-ban jelölte meg áldozatai számát, de "csak" 48 esetet tudtak egyértelműen rábizonyítani.