Tekla
9 °C
20 °C

Harminc évvel ezelőtti gyilkosságért tartóztatták le

2003.09.21. 11:30
Őrizetbe vették Nepálban azt a francia sorozatgyilkost, aki állítólag harminc évvel ezelőtt gyilkolt meg két turistát. A férfi eddig több mint húsz évet töltött börtönben, de gyilkosságért sohasem ítélték el.
A két turista harminc évvel ezelőtti meggyilkolásával gyanúsított Charles Sobhrajt pénteken tartóztatták le a katmandui Yak és Yeti kaszinóban. Az 59 éves férfi 21 éves szabadságvesztés után 1997-ben szabadult egy delhi börtönből. A férfit ezután Franciaországba szállították.

Bikini-gyilkosság

A gyanú szerint Sobhraj legalább húsz gyilkosságot követett el ázsiai országokban az 1970-es években. A "Kígyóként" is ismert férfi állítólag hátizsákos turistákra vadászott, főleg Thaiföldön. Az áldozatoknak kábítószert adott, majd elvette pénzüket és útlevelüket. Az emberölések hamarosan a Bikini-gyilkosság nevet kapták, mivel az egyik áldozatot, az amerikai Jennie Bollivart bikiniben találták a Thaiföldi-öbölben.

A Kígyó

1976-ra a Sobhrajt már legalább három ázsiai országban körözték. A férfi végül 1977-ben tíz éves börtönbűntetésre ítélték Új-Delhiben, mert egy egész autóbusznyi turistát nyomott tele narkóval a Vikram Hotelben, azonban sohasem ítélték el emberölésért.

Sobhraj állítólagos bűnözői pályafutásából több film és könyv is született. A börtönévek alatt állítólag számos gyilkosságot vallott be az ausztrál Richard Neville-nek, aki könyvet írt a gyilkos visszaemlékezéseiből. A könyvben leírtakat Sobhraj később visszavonta, így azt is tagadta, hogy 1986-ban úgy szökött meg a börtönből, hogy kábítószert adott az őröknek. Az író szerint Sobhrajt ugyan 24 óra múlva elkapták, de a szökésért kirótt újabb büntetés miatt nem adták ki Thaiföldnek, ahol gyilkosság vádjával állt volna bíróság elé.