Aliz
6 °C
14 °C

Hazaszállítják a vonatbaleset áldozatait

2002.03.01. 15:41
Megkezdődött az ausztriai vonatbaleset magyar áldozatainak hazaszállítása, és elengedték a könnyebben sérült magyar kamionosok többségét is. Az osztrák vasúti társaság vizsgálata még hetekig is eltarthat; a részvizsgálat nem utal a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság (GYSEV) felelősségére.
Ausztriából pénteken hazaszállították a kedden Baden mellett történt vonatbaleset magyar halálos áldozatai közül az elsőt, a Bécsben ápolt súlyos sérültek állapota pénteken változatlan volt, a bécsújhelyi kórházból pedig a könnyebben sérült magyar kamionosok többségét már elengedték.

Egy sérült sincs közvetlen életveszélyben

Bécsújhelyről (Wiener Neustadt) hivatalos közlés szerint csütörtökön négy és pénteken egy könnyebb sérültet engedtek haza a kórházból. Ott még egy könnyebb és egy súlyosabb sérültet ápolnak a magyarok közül. A súlyosabb sérültet, akit még kedden este megműtöttek, és azóta mély altatásban tartottak, felébresztették, és pénteken vagy a hétvégén szándékoznak áthelyezni az intenzív osztályról egy egyszerű kórterembe, felgyógyulása azonban még időt vesz igénybe.

A Bécsi kórházakban ápolt négy súlyos sérült állapota pénteken változatlan volt, és az orvosok szerint egyiknél sem állt fenn közvetlen életveszély.

Nem felelős a GYSEV

A Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) részvizsgálata sem utal a Győr-Sopron-Ebenfurt Vasúttársaság (GYSEV) felelősségére a keddi ausztriai vonatbalesettel kapcsolatban, mivel elismeri: Ebenfurtnál az osztrák vasútnak alapos műszaki ellenőrzést kellett volna végeznie a tehervonaton - mondta Berényi János, a GYSEV elnök-vezérigazgatója az MTI-nek pénteken.

Hozzátette: az ÖBB vizsgálata még várhatóan hetekig tart, ám az osztrákok eddig egyetlen magyar érintett vasutast sem akartak kihallgatni az üggyel kapcsolatban, míg egy ebenfurti vasutast felfüggesztettek munkájából.

Bizalmi elv

Utalt arra is, hogy 1994 óta van érvényben a GYSEV és az ÖBB között a "bizalmi elv" megállapodás, ami szerint az osztrák vasutasok már nem ellenőrzik a Sopronból elinduló szerelvények műszaki állapotát, mivel a magyar fél az osztrák és a nemzetközi előírásoknak megfelelően ellenőrzi a szerelvényt.

Berényi János kiemelte: az osztrákok részéről alkalmazott "bizalmi elv" azonban elveszti érvényét, ha amint Ebenfurtnál történt, mozdonyt- és irányt cserél a szerelvény, mivel ebben az esetben újra szigorúan át kell vizsgálni a vasúti kocsik műszaki állapotát.

Emlékeztetett arra, hogy az ebenfurti állomáson a tehervonatot átvevő osztrák vasutas a szerelvény közepén vizsgálta a kocsik fékrendszerét, holott szabály: az első és utolsó kocsik fékjeinek mindenképpen jól kell működnie, ezért ennek vizsgálatát nem szabad kihagyni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?