Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Valami ünnepélyes búskomorság

2005.11.01. 10:27
November elsején mindenszentek, másodikán halottak napja, angolszász popritmusban: halloween. Elkerülve az ilyenkor szokásos tolongást, a naptári ünnepnap előtt kerestük föl azt a temetőt, ahol a legtöbb híresség van eltemetve, de persze nemcsak a halott celebek miatt bóklásztunk a sírok között. Temetői riport a Nemzeti Panteon Fiumei úti Sírkertjéből.

"Azt szeretném, ha a temető park lenne, ahol sétálnak, elgondolkodnak az emberek" - mondta egyszer a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgatója, aki leszedette az elődjétől örökölt iroda falairól a pesterzsébeti ravatalozóból megmaradt fekete lambériát, és az egész szobát ragyogó napsárgára festette.


Avarrugdosó családi program (Fotó: nak)

Az évnek ebben az időszakában, mindenszentek előtt egy-két nappal, a temetőben különösen nehéz felismerni az egyszerű sétálgatót, aki csak egy röpke metafizikai számvetésre nézett be.


A halált tanítani (Fotó: nak)

De nem lehetnek túl sokan az elmélkedők, mivel egyáltalán alig van itt valaki, pedig mindjárt november elseje.


Amíg a temető nyitva van, addig dolgoznak (Fotó: nl)

A bejárat melletti virág-, koszorú- és mécsesárusok könnyedén kielégítik a keresletet.


Ady Endre sírjánál (Fotó: nak)

A jelenség oka talán, hogy a Kerepesi temetőben nyugszanak a nemzet nagyjai, egyszerű halandó pedig ritkán temetkezik a közelükbe, bár tehetné, ha nagyon akarná.


Sokan felkeresik nagyjaink sírhelyeit (Fotó: nak)

Nekem sem nyugszik itt senkim. De ha már itt vagyok, gondoltam, felkeresem Vörösmarty Mihályt. Más is csinál ilyet. Láttam például három hatvan körüli nénikét, akik mécsest gyújtottak Arany János síremlékénél.


A Kossuth-mauzóleum nyitva áll mindenki előtt (Fotó: nak)

Arany János vagy Kossuth Lajos sajnos nem él olyan erősen a kollektív emlékezetben, mint Kádár János, akinek vörös szegfűvel vastagon borított sírjánál hangzott el a következő párbeszéd.


Puha diktátor nyugovója (Fotó: nl)

"Azt szerettem Kádár Jánosban, hogy megmondta az igazat. Hogy nem lehet mindenkinek ugyanolyan jó" - mondja a kiskamasz unokának a nagypapa, aki talán már rosszul emlékszik.
"A történelemkönyvben az van, ő csinálta meg a legvidámabb barakkot" - válaszol a fiú.
"Igen" - vágja rá egyetértően nagyapa, mintha csak azt mondaná, "épp ezt beszélem én is".


A halál célja a küzdés maga (Fotó: nak)

Szóval a sírkert gondozott részén is lehet elmélkedni a világ folyásán. De az igazi melankóliát a temető hátsó része kínálja, ahol a növényzet lassan eltünteti az ember nyomait, és akár az is könnyedén elképzelhető, hogy már nem is annyira nagyon fáj a földnek.


Mint a moha, nyeli el majd a léptek zaját (Fotó: nl)

A sírgondozáson túl a temetőben ilyenkor tilos bármiféle munkát végezni. Nem is tesz ilyet senki, kivéve azt a pár embert, akik egy gyepszőnyegen végzik az utolsó simításokat, hogy november elsejére kész legyen a második világháborúban elhunytak emlékére állított síremlék.


Életerőtől duzzadó szarkapopuláció (Fotó: nak)

A temető tágas, többnyire kihalt terei ellenére nem tör rá az egyedüllét az emberre, erről a rengeteg szarka gondoskodik. A madarak folyamatosan ott motoznak az ágak között, csapatokban röpködnek a lombjukveszett fák között, vagy éppen komikusan lépdelnek fehér mellényükben a parcellák rövidre nyírt füvén.


Mindenszentek diszkólámpa (Fotó: nak)

A sírokon mécsesek, este ötkor már sötétedik, a sűrűsödő homályban könnyebb észrevenni, milyen sokan jöttek már kegyeletet leróni ismert és ismeretlen halottaiknak.


A fehér s a fekete mindennapos néma villámcsapásai (Fotó: nak)

Magyarországra Kínából érkezett az ősszel virágzó krizantém. Az ősidőkben fiatalító hatása miatt ültették, a hosszú élet reményében kortyolták borát, a gyógynövény-szakértők szerint virága gyulladás- és vérnyomáscsökkentő. A virág akkor kezdi növeszteni bimbóit, amikor rövidülnek a nappalok. Ha fagyosak az éjszakák, esténként le kell takarni a tenyérnyi virágfejeket.


Egy percnyi ég, zúzmarás, nagy angyalok (Fotó: nak)

Hosszabb temetői csavargás után még egy zenbuddhistán is erőt vehet valami ünnepélyesen búskomor viszony a halálhoz.


Lehetne vidámabban is (Fotó: nl)

A melankólia oldására meg lehet tekinteni a Kegyeleti múzeumban egy kis teremre valót a mexikói Dia de Muertos vicces tárgyaiból. Halottkultusz kicsit másképp.