Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Érvénytelenítették az egyneműek házasságát

2004.08.12. 19:58
Nem volt jogosítványa San Francisco polgármesterének arra, hogy egyneműek házasságát engedélyezze. A bíróság csütörtökön kihirdetett ítélete több mint négyezer házasságlevelet érvénytelenített.
Érvénytelenítette az amerikai Kalifornia állam legfelsőbb bírósága az összes házasságot, amelyet egynemű párok kötöttek San Franciscóban az év elején. A bíróság csütörtökön kihirdetett ítélete több mint négyezer házasságlevelet érvénytelenített.

A taláros testület azzal indokolta döntését, hogy San Francisco polgármestere túllépett hatáskörén, amikor figyelmen kívül hagyta az állam törvényeit, amelyek kimondják, hogy a házasság a férfi és a nő közösségét jelenti.

San Francisco polgármestere február 12-én kezdett kiadni házasságleveleket egynemű pároknak, és rövid időn belül az Egyesült Államok egész területéről érkeztek a házasodni akaró homoszexuális párok. Összesen 4013 ilyen okmányt állítottak ki, mígnem négy hét elteltével az állam legfelsőbb bírósága leállította az akciót.

A bíróság mostani döntése nem azon alapszik, hogy megsértette-e vagy sem a kaliforniai alkotmányt a San Francisco-i polgármester, hanem azzal érvel, hogy a helyi hatóságok nem kerülhetik meg az igazságügyi és törvényhozói hatalmat.