Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hazaszállították a busztragédia két sérültjét

2003.05.09. 15:43
Elszállították a tömegszerencsétlenség két túlélőjét a siófoki kórházból. Nyolc német pszichológus Siófokon van, hogy segítse a rokonokat a tragédia feldolgozásában. Két áldozat hozzátartozói már megérkeztek Siófokra, hogy azonosítsák szeretteiket. A helyszíni vizsgálat megállapította, egyértelműen a sofőr hibázott. A MÁV kijavította a katasztrófa során megsérült pályaszakaszt, hajnalban újraindult a vasúti forgalom.
Német pszichológusok érkeztek péntek hajnalban Siófokra, hogy segítsenek feldolgozni a csütörtöki buszkatasztrófában életüket vesztett személyek hozzátartozóinak az elszenvedett traumát. Az áldozatok hozzátartozóit szállító német repülő ugyanakkor a korábbi jelzésekkel ellentétben egyelőre nem érkezett meg a ferihegyi repülőtérre.

Pszichológusok segítenek a hozzátartozóknak

A sofőr hibázott
Látnia kellett volna a közeledő vonatot a német turistabusz vezetőjének - állapította meg a rendőrség helyszíni vizsgálata Siófokon. A szakértők szerint tévesek azok a lapértesülések, miszerint a busz "beszorult" a kereszteződésbe. Véleményük szerint előre és hátra is szabad volt az út. Bővebben.
A német légierő csütörtökön jelezte, hogy késő este két gépet - a hozzátartozókat szállító és egy kórházgép - érkezik Budapestre. A két repülő végül, ismeretlen okokból, nem szállt le. A gépek érkezéséről Pető György, a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója nem rendelkezik információkkal.

Az Országos Mentőszolgálat információi szerint a németek a sérültek hazaszállítását tervezik. Ez ügyben azonban nem keresték meg eddig a mentőszolgálatot - mondta el az Indexnek Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. Mint mondta, megkeresés esetén az OMSZ részt vesz a betegszállítás megszervezésében.

A Siófokra érkezett nyolc pszichológus két-három napig áll a folyamatosan érkező, gyászoló hozzátartozók rendelkezésére - tájékoztatta az MTI-t Nagy István, a siófoki önkormányzat szóvivője.

Hazavisznek két sérültet

Tekintse meg galériánkat
Fotó: EPA
Az autóbusz 38 utasából 33-an, köztük a busz egyik sofőrje életét vesztette. A siófoki kórházban az éjszaka műtétet hajtottak végre egy életveszélyes sérülten, állapota stabilizálódott. A Havaria Press értesülései szerint jó esélye van a felépülésre. Három további sérült állapota kielégítő.

Elszállították a tömegszerencsétlenség két túlélőjét a siófoki kórházból. A jelenleg már stabilizálódott állapotú sérülteket mentőhelikopterrel szállították el a sármelléki repülőtérre - írja a Havaria Press. Ott vette át őket a német autóklub speciális mentőrepülőgépe, amely Hohn városába vitte a két sérültet.

A buszbaleset további két sérültjét továbbra is a siófoki kórházban ápolják. Az egyikük a magyar idegenvezető, aki csak könnyebb sérüléseket szenvedet, a másik egy német nyugdíjas, aki az intenzív osztályon fekszik, állapota stabilizálódott, de még nem szállítható.

Megindult a nyomozás
A Siófoki Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset okozása bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A Somogy megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerint az előzetes szakvélemények azt állapították meg, hogy az autóbusz vezetője a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a vasúti pályára. A tragikus baleset körülményeinek vizsgálata szakértők bevonásával folytatódik.
Azonosították a holttesteket

Egy, a kirándulás előtt készült csoportkép segítségével sikerült azonosítani a szakembereknek a 33 áldozat holttestét. A tv2 Tények című műsorának információi szerint két áldozat hozzátartozói már megérkeztek Siófokra, hogy azonosítsák szeretteiket. A csütörtökön Siófok mellett szerencsétlenül járt német turisták útját szervező iroda, a Maxim Reisen a berlini külügyminisztérium egyetértésével közvetlenül és külön-külön tárgyal a hozzátartozókkal arról, miként utaznak a szerencsétlenség helyszínére - közölte pénteken az MTI-vel a német külügyminisztérium szóvivője. Ugyancsak a Maxim Reisen intézi a halottak, a sebesültek, valamint a csoport életben maradt tagjainak a hazaszállítását. Holger Moye, az utazási iroda ügyvédje elmondta, hogy a szerencsétlenül jártak hozzátartozói számára 100-120 hely áll rendelkezésre egy repülőgépen, amely pénteken este indulna Hamburgból.

A katasztrófa során megsérült háromszáz méter hosszú vasúti pályát az éjszaka folyamán helyreállították, reggel öt óra negyven perckor újraindult a vasúti közlekedés.