Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Siket segédet vett fel a vak oregoni szerelő

2007.03.20. 17:11
Vak autószerelő dolgozik siket segédjével az amerikai Oregon szövetségi állambeli Cottage Grove-ban.

A mester, Larry Woody, öt évvel ezelőtt vesztette el a szeme világát, amikor az autópályán egy teherautó a túloldalról átrohant az elválasztó sávon, és ízzé-porrá törte Toyotáját. Csodával határos módon a most 46 éves autószerelő életben maradt, de mindkét szemére megvakult.

Harminc évig foglalkozott autókkal

Mivel azelőtt több mint 30 évig autókkal foglalkozott - javított, restaurált és versenyzett is -, mindenáron vissza akart térni korábbi mesterségéhez. Ez felesége, Della és a világtalanokkal foglalkozó oregoni szervezet segítségével kevesebb mint egy évvel a súlyos baleset után sikerült is. Vett egy kis műhelyt, és ott bütyköli a kocsikat, úgy, hogy mint mondja, "kezeimet használom arra, hogy lássam, mit csinálok".

Egy idő után felvett egy segédet: a 17 éves, születésétől fogva siket Otto Shima nevű fiatalembert, aki hetenként kétszer jön el a műhelybe, de nem egyedül. Elkíséri őt jeltolmácsa, aki kezeivel fordítja a vak mester szavait Shimának.

A papírmunkát is maga végzi

Woody műhelyében teljes biztonsággal mozog, és a papírmunkát is elvégzi egy beszélő számítógép segítségével. A vak mester többre vágyik: megtanulta a Braille-írógép használatát, de még ez sem minden. Alig egy évvel súlyos balesete után ismét volánhoz ült, egy barátja fülhallgatón keresztül navigálta őt, s így - igaz csak óránként 48 kilométeres sebességgel - 25 kört megtett egy pályán, és azóta is vezetett már több autós rendezvényen.

Amióta pedig szerepelt egy tévéműsorban, sokan írnak neki, és nemcsak vakok keresik őt. "Esete, munkája sokaknak erőt ad" - mondta el a világtalanokkal foglalkozó szervezet egyik munkatársa.

A helyi lap történetét vette át a CBS

A vak szerelő és a siket segéd történetét egy helyi lap írta meg, aztán a lap olvasója - aki egyébként az autószerelő-műhely egyik visszatérő ügyfele - a sztorit elküldte a CBS tévétársaságnak is.

A CBS előbb egy rövid riportot készített a vak-siket párosról, majd szavazást is rendezett a nézők között, és végül a történet bekerült a program egyik nézett show-műsorába, annyira elsöprő volt a nézők lelkesedése a téma iránt.