Diána
12 °C
27 °C

Eladta feketén a hízlalásra átvett sertéseket

2008.09.23. 12:37
Egy kiskunfélegyházi cég, az általa vezetett vállalkozásra bízott sertéseit, ötezer-nyolcszáz állatot értékesített az a miskolci férfi, akit jogerősen, különösen nagy értékre elkövetett csalás miatt négy év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden.

A 47 esztendős, már többször büntetett Mida Sándor két sertéshízlalással foglalkozó cég ügyvezetője volt.

A vállalkozások bérelt sertéstelepeken egy kiskunfélegyházi cégtől, Hungary Meat Kft.-től átvett állatokat hizlaltak, de állandó anyagi nehézségekkel küzdöttek, a malacok takarmányozása, gondozása nem volt megfelelő, a betegség következtében bekövetkező elhullás is nagyobb volt az elfogadható mértékűnél.

A cégek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert nem kaptak meg egy egymilliárd forintos bankhitelt, amelyből a termelés finanszírozását tervezték.

A sertéshizlalásra szerződő felek 2004 októberében megállapodtak abban, hogy a malacok a kiskunfélegyházi cég tulajdonát képezik. Ezt követően tovább folytatódott a sertések hizlalása, elszállítása és feldolgozása, azonban megromlott a viszony Mida Sándor vádlott és a kiskunfélegyházi vállalkozás képviselői között. A vádlott 2005 februárjától úgy vélte, hogy a sertések tulajdonjoga az általa irányított céget illeti meg, a telepeket lezáratta, s megakadályozta a sertéseket elszállítását. A Hungary Meat nyilvántartása szerint a telepeken ekkor 7.321 sertés volt.

Ezt követően Mida Sándor a sertésállományt összevonta egy sertéstelepre, majd megkezdte az állatok értékesítését. Ennek során az eladott sertéseket úgy tüntette fel, mint az általa vezetett cég tulajdonát. Mida Sándor azonosítható vevőknek csaknem ötezer-nyolcszáz állatot adott el 143 millió forintért.

Időközben a kiskunfélegyházi vállalkozás sértettként, az eljárás során, polgári jogi igény címén 170 millió forint megtérítését kérte. A Szegedi Ítélőtáblán jogerőssé vált döntés kötelezte az azóta felszámolás alá került Mida Sándor vezette céget, hogy kártérítés címén fizessen meg 224,7 millió forintot, valamint ennek 2005. február 8-ától esedékes kamatait.