Judit
3 °C
7 °C

Eladta feketén a hízlalásra átvett sertéseket

2008.09.23. 12:37
Egy kiskunfélegyházi cég, az általa vezetett vállalkozásra bízott sertéseit, ötezer-nyolcszáz állatot értékesített az a miskolci férfi, akit jogerősen, különösen nagy értékre elkövetett csalás miatt négy év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden.

A 47 esztendős, már többször büntetett Mida Sándor két sertéshízlalással foglalkozó cég ügyvezetője volt.

A vállalkozások bérelt sertéstelepeken egy kiskunfélegyházi cégtől, Hungary Meat Kft.-től átvett állatokat hizlaltak, de állandó anyagi nehézségekkel küzdöttek, a malacok takarmányozása, gondozása nem volt megfelelő, a betegség következtében bekövetkező elhullás is nagyobb volt az elfogadható mértékűnél.

A cégek azért kerültek nehéz helyzetbe, mert nem kaptak meg egy egymilliárd forintos bankhitelt, amelyből a termelés finanszírozását tervezték.

A sertéshizlalásra szerződő felek 2004 októberében megállapodtak abban, hogy a malacok a kiskunfélegyházi cég tulajdonát képezik. Ezt követően tovább folytatódott a sertések hizlalása, elszállítása és feldolgozása, azonban megromlott a viszony Mida Sándor vádlott és a kiskunfélegyházi vállalkozás képviselői között. A vádlott 2005 februárjától úgy vélte, hogy a sertések tulajdonjoga az általa irányított céget illeti meg, a telepeket lezáratta, s megakadályozta a sertéseket elszállítását. A Hungary Meat nyilvántartása szerint a telepeken ekkor 7.321 sertés volt.

Ezt követően Mida Sándor a sertésállományt összevonta egy sertéstelepre, majd megkezdte az állatok értékesítését. Ennek során az eladott sertéseket úgy tüntette fel, mint az általa vezetett cég tulajdonát. Mida Sándor azonosítható vevőknek csaknem ötezer-nyolcszáz állatot adott el 143 millió forintért.

Időközben a kiskunfélegyházi vállalkozás sértettként, az eljárás során, polgári jogi igény címén 170 millió forint megtérítését kérte. A Szegedi Ítélőtáblán jogerőssé vált döntés kötelezte az azóta felszámolás alá került Mida Sándor vezette céget, hogy kártérítés címén fizessen meg 224,7 millió forintot, valamint ennek 2005. február 8-ától esedékes kamatait.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?