Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Nyelvcsonkolás a jobb angol kiejtésért

2003.10.18. 14:10
Egyre több dél-koreai gyermek nyelvét műtették meg szüleik, hogy "szebb" kiejtéssel beszélhessenek angolul. Fél hüvelyk a nyelvből, és állítólag bennszülött angolként beszélhetnek a gyerekek.
Egy dél-koreai asszony azért vitte hatéves kisfiát sebészhez, hogy fia nyelvéből egy félhüvelyknyi (1,2 centi) darabot vágasson le. Az asszony szerint így fia megszabadulhat koreai akcentusától amikor angolul beszél. A statisztikák szerint egyre több dél-koreai család veti alá gyermekét ennek a műtétnek, hogy az üzleti életben használt angolt könnyebben elsajátíthassák.

Egy centi

"Akik rövid ferunulummal (a nyelvet a szájfenékhez kapcsoló szövet) rendelkeznek, azoknak problémáik lehetnek bizonyos hangok kiejtésénél" - mondta a hatéves fiú operációját végző Bae Dzsung Ho sebészprofesszor. A szöuli Jonszej kórház sebésze elmondta, hogy a frenetómiának nevezett beavatkozás mindössze öt percig tart. Ennek során alig több mint egy centit vágnak le a frenulumból, hogy a nyelv könnyebben mozoghasson. Hozzátette, hogy a műtétnek alacsony a kockázata, de azért csak azoknak ajánlják, akiknek nincs más választásuk.

Bae elmondta, hogy főleg az 1-12 éves gyermekek szülei érdeklődnek a lehetséges beavatkozásról. Közülük mindössze 10-20 százalékuk dönt végül a műtét mellett. Az operáció körülbelül 28 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, és havonta egyet-kettőt hajtanak végre a Jonszej kórházban, jelentette a Reuters.